JAB Rôzne

Vandalizmus v MHD je takmer na dennom poriadku: Pozrite, čo sa vyvádza v autobusoch a na zastávkach

Mestská hromadná doprava v Spišskej Novej Vsi je v prevádzke od roku 1971. Za minulý rok sa MHD u nás prepravilo viac ako dva milióny cestujúcich. Revízori rozdali aj pokuty. Problémy robia výčiny vandalov, ktoré sú takmer na dennom poriadku.

Ilustračný obrázok k článku Vandalizmus v MHD je takmer na dennom poriadku: Pozrite, čo sa vyvádza v autobusoch a na zastávkach
Zdroj: Webnoviny.sk

Za rok 2013 sa mestskou hromadnou dopravou prepravilo v Spišskej Novej Vsi spolu 2 229 815 ces­tujúcich. Podľa vedúceho osobnej dopravy Petra Koreňa má však preprava MHD dlhodobo klesajúcu tendenciu.

Vyše 700 000 km

Po meste sa vieme prepraviť celkovo 22 autobusmi MHD. Všetky autobusy dokopy urobili za minulý rok presne 704 432 kilometrov. „Z našej strany sa nepripravuje nič nové, tendenciou je stabilizovaný cestovný poriadok,“ povedal Koreň. Ako nás ďalej informoval, mestská hromadná doprava v Spišskej Novej Vsi je v prevádzke od roku 1971. V súčasnosti je MHD zabezpečovaná nástupnickým dopravcom Eurobus, ktorý zabezpečuje prepravu na 16-tich linkách, ktoré spájajú väčšie miestne časti a sídliská s centrom mesta. Autobusovou a železničnou stanicou, nemocnicou, nákupnými centrami a výrobnými podnikmi.

Linky sú obsluhované prevažne s klasickými 12 metrovými autobusmi značiek Irisbus, SOR a Karosa. Na linkách 4 a 8 kde je vysoká frekvencia cestujúcich premávajú aj veľkokapacitné kĺbové autobusy SOR a Karosa. Na menej vyťažených spojoch naopak premávajú minibusy Iveco First FCLLI miestneho výrobcu Rošero.

Za výčiny vandalov platíme všetci

Na otázku, ako je to s vandalizom v MHD, Peter Koreň odpovedal. „S vandalizmom sa stretávame takmer každý deň. Poškodzujú interiéry autobusov, sedačky a operadlá pravidelne.“ Okrem interiéru sa však vandali realizujú aj na zastávkach. ,, Poškodzujú označníky zastávok, strhávajú vývesky na zastávkach, poškodzujú prístrešky na zastávkach a podobne. Riešiť by sa prípadne dali iba v prípade, že by nám boli známi. Inak škody idú na vrub všetkých obyvateľov mesta formou úhrady strát MHD mestským úradom,“ uzavrel Koreň.

V MHD sa rozdávali aj pokuty. Podľa slov Evi Čermákovej vedúcej odboru prímestskej a mestskej dopravy v priebehu minulého roka vykonali na mestských linkách v Spišskej Novej Vsi 88 kontrol. „V hotovosti bolo vyinkasovaných 100 € a na vymáhanie bolo odstúpených 150 €,“ doplnila Čermáková. Dopravná kontrola udeľuje pokutu ak je cestujúci bez platného cestovného lístka, v prípade MHD je pokuta 50 €.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM