JAB Rôzne

V susedných Smižanoch oživili tradície: Takto pekne tam deti privítali jar, FOTO

Netradičný zážitok žiakov základnej školy v Smižanoch. Svoje vyučovanie si spestrili spevom, tancom a pálením Moreny v miestom potoku...

Ilustračný obrázok k článku V susedných Smižanoch oživili tradície: Takto pekne tam deti privítali jar, FOTO
18
Galéria
Zdroj: ZŠ Komenského Smižany

Jedným zo zvykov, ktorý dodržiavali naši predkovia bolo aj pálenie Moreny. Morena symbolizovala zimu, preto ak ľudia chceli, aby prišla jar, museli ju zabiť, utopiť v potoku alebo upáliť. Mala podobu slamenej figuríny oblečenej do ženských šiat, ktorú niesli mladé dievčatá so spevom k potoku. Najčastejším termínom vynášania Moreny bola takzvaná Smrtná nedeľa ( dva týždne pred Veľkou nocou).

Oživiť tradíciu, alebo ako to nazvala iniciátorka tohto nápadu vychovávateľka v školskom klube Natália Neupauerová „vyniesť z prachu zabudnutia“ sa rozhodli aj na Základnej škole Komenského v Smižanoch. „Vzhľadom na počasie sme sa trochu oneskorili, ale išlo hlavne dostať do povedomia detí tradície a privítať jar,“ ozrejmila pre náš portál.

Ako doplnila, keďže ako bývalá členka folklórneho súboru Čačina má k folklóru a rôznym ľudovým zvyklostiam blízko, tak aj tento rok už po druhýkrát zorganizovala takéto podujatie.

„Deti sa najskôr oboznámili s týmto zvykom. Následne sme si Morenu sami v školskom klube vyrobili. V stredu sa vybral sprievod detí za doprovodu harmoniky a spevu k potoku, kde nasledovalo pásmo piesní a riekaniek a nakoniec sme samotnú Morenu podpálili a hodili do potoka, “ priblížila vychovávateľka s tým, že tento rok boli účastné deti z celého prvého stupňa a k potoku prišli aj deti z materskej školy. Tie mali tiež svoju Morenu. Po vynesení Moreny si ešte deti spolu s pani učiteľkami aj starostom poriadne zatancovali priamo pri potoku.

Viac si už môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

OBRAZOM: Žiaci zo ZŠ Komenského v Smižanoch vynášali Morenu
18
Galéria
Zdroj: ZŠ Komenského Smižany
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM