Rôzne

V spišskonovoveskej nemocnici stúpol počet pôrodov. A narodilo sa až toľkoto dvojičiek!

V spišskonovoveskej nemocnici vlani stúpol počet pôrodov, zaznamenali ich tu 1285, čo je oproti roku 2016 nárast o takmer 80.

Ilustračný obrázok k článku V spišskonovoveskej nemocnici stúpol počet pôrodov. A narodilo sa až toľkoto dvojičiek!
Zdroj: TASR

Dvojičky si pritom z pôrodnice domov odnieslo až 20 mamičiek. „Nárast pri počte pôrodov vznikol aj vďaka tomu, že sme sa zapojili do projektu Pôrodný plán. Spolu s pôrodnou asistentkou si tak u nás budúca mamička môže svoj pôrod naplánovať do najmenších detailov – všetko od prijatia do nemocnice až po starostlivosť o bábätko,“ vysvetľuje primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Štefan Novysedlák.

Viac chlapcov

Každý štvrtok zároveň pôrodnica otvára dvere budúcim mamičkám, ktoré majú vtedy možnosť prísť si pozrieť oddelenie, pôrodné sály a zdravotnícky tím im odpovie otázky, ktoré ich zaujímajú.

Chlapcov sa v spišskonovoveskej nemocnici vlani narodilo o 24 viac ako dievčat. Medzi najčastejšími dievčenskými menami, ktoré rodičia dávali svojim novorodencom, sa objavovali Ema, Ela, Diana či Simona. U chlapcov zase dominovali mená ako Jozef, Damián, Adam a Samuel.

Aj nové metódy

Počas minulého roka pôrodnica zmodernizovala svoje oddelenia a pôrodné sály, zvýšila počet nadštandardných izieb, vytvorila možnosť ubytovania pre otecka počas celej hospitalizácie matky a taktiež možnosť sprevádzať rodičku počas celého pôrodu. Mamičky tiež môžu spolu s oteckami v nemocnici absolvovať predpôrodnú prípravu. Nemocnica tiež využíva nové metódy, ako bonding či rooming-in a po pôrode mamičkám v oblasti kojenia radí profesionálna laktačná poradkyňa.

Ďalšie plány

„Spišskonovoveská nemocnica plánuje zrekonštruovať svoj ďalší priestor a vytvoriť pôrodnú izbu, kde bude prebiehať celý pôrod. Má tiež v úmysle zmodernizovať izby zvýšeného dozoru pre pacientky po gynekologických operáciách,“ doplnila Jana Fedáková zo siete Svet zdravia. Okrem toho sa nemocnica plánuje zapojiť sa i do pilotného projektu, vďaka ktorému by mohla ponúknuť rodičkám alternatívne polohy pri pôrode.

Vlani stúpol počet pôrodov vo všetkých nemocniciach v rámci Sveta zdravia, a to o viac ako 400. Najviac pôrodov je pritom práve v Spišskej Novej Vsi.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM