JAB Rôzne

V Spišskej úraduje žltačka: Zistili už 16 prípadov, nakazili sa aj zamestnanci úradov!

Regionálny úrad verejného zdravotníctva zaznamenal od začiatku roka v okrese Spišská Nová Ves 66 prípadov žltačky. V meste Spišská zaznamenali v posledných dvoch mesiacoch 16 prípadov. Ide o deti, ale aj zamestnancov novoveských úradov.

Ilustračný obrázok k článku V Spišskej úraduje žltačka: Zistili už 16 prípadov, nakazili sa aj zamestnanci úradov!
Foto: Jana Buvalová

Ako nás informovala Martina Bocsiková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva z oddelenia epidemiológie v Spišskej Novej Vsi hepatitída typu A je prenosné ochorenie a dodržiavanie proti epidemiologických opatrení je veľmi dôležité.

Šestnásť ľudí za dva mesiace

„V okrese Spišská Nová Ves evidujeme od mája 66 prípadov ochorenia na vírusovú hepatitídu typu A. V mesiacoch september a október bolo zaznamenaných 16 prípadov priamo v meste Spišská Nová Ves,“ povedala nám epidemiologička. Podľa jej slov ide o osem prípadov, ktoré boli lokalizované na ulici Potočnej a Lesnej, kde sú sústredení práve obyvatelia s nízkym štandardom hygieny a bývania. „Jedná sa hlavne o deti v predškolskom a školskom veku,“ doplnila. Ako pokračovala ostatné prípady sú v úzkom rodinnom vzťahu. Nakazili sa aj dvaja zamestnanci Sociálnej poisťovni a jeden zamestnanec na mestskom úrade.

Dezinfekcia MHD aj hypremarketov

Ako nás ďalej Bocsiková informovala z cieľom zamedzenia prenosného ochorenia regionálny hygienik vydal mimoriadne rozhodnutie na očkovanie detí a dospelých hlavne v tých lokalitách, kde sa žltačka vyskytla. „V rámci epidemiologických opatrení je nariadená dezinfekcia priestorov účinným dezinfekčným prostriedkom najmä sa to týka spoločných priestorov. Školské zariadenie, kde sa vyskytla žltačka sa nesmie zúčastňovať verejných hromadných zhromaždení,“ oznámila hygienička.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva rámci týchto opatrení kontaktoval aj prepravcov mestskej hromadnej dopravy s cieľom dezinfekcie verejných prostriedkov. „Kontaktovali sme aj vedúcich veľkých obchodných centier a hypermarketov s nariadením dezinfekcie nákupných vozíkov a košíkov, aby bola dezinfekcia vykonaná celoplošne. Hygiena taktiež nariadila zvýšený dohľad najmä pri predaji pečiva a pekárenských výrobkov,“ dodala Bocsiková.

Aké sú príznaky žltačky?

Žltačka sa nazýva aj choroba špinavých rúk. Ako zistíme, že ju máme? „Hepatitída typu A je prenosné ochorenie, ktoré môže mať hlavne zo začiatku nešpecifické príznaky hlavne u malých detí. Prejavuje sa zvýšenou teplotou, únavou, malátnosťou, alebo bolesťami brucha,“ opisuje príznaky Bocsiková. Podľa jej slov ďalším netypickým príznakom je aj zápal horných dýchacích ciest. „Neskôr sa môže pridružiť hnačka a zvracanie. Typickými príznakmi pre žltačku je tmavý moč a svetlá stolica,“ doplnila.

Prevencia je základ

Podľa slov hygieničky je najdôležitejšia prevencia. Nevyhnutné je najmä časté umývanie rúk mydlom pod tečúcou teplou vodou, prípadne dezinfekčným prípravkom po každom použití WC a vždy pred jedlom. ,,Hlavne deťom treba neustále vštepovať zásady osobnej hygieny,“ zdôraznila. Za najúčinnejšie preventívne opatrenie považuje očkovanie proti žltačke typu A . ,,Očkovať sa môže dať každý, kto neprekonal žltačku a nemá vytvorené protilátky," uzavrela.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM