Miroslav Pomajdík Správy

V Spišskej sa rozhodovalo o znížení počtu poslancov zastupiteľstva: Návrh vyvolal živú diskusiu

Vedenie mesta Spišská Nová Ves na poslednom mestskom zastupiteľstve predložilo poslancom niekoľko návrhov, ktoré počítali s viacerými úspornými opatreniami. Dôležitým bodom bol návrh na zníženie počtu poslancov Mestského zastupiteľstva v Spišskej Novej Vsi.

Ilustračný obrázok k článku V Spišskej sa rozhodovalo o znížení počtu poslancov zastupiteľstva: Návrh vyvolal živú diskusiu
Zdroj: Webnoviny.sk

Vedenie mesta navrhlo zníženie počtu poslancov na volebné obdobie 2014–2018 z terajších 19 na 15. Po novom by si obyvatelia volili sedem poslancov za volebný obvod mesta Sever a osem poslancov za volebný obvod Juh.

Hlavným argumentom vedenia mesta na zníženie počtu poslancov bola úspora verejných financií a zefektívnenie fungovania mestského zastupiteľstva. Znížením počtu poslancov, by došlo podľa predstaviteľov mesta k ušetreniu časti financií, ktoré inak mesto vypláca zvoleným poslancom. Podľa predkladaného návrhu, v roku 2013 išlo na odmeny 19 poslancov spolu 12 882 eur a v tomto roku je predpoklad na úrovni 11 000 eur. Pri znížení počtu poslancov na 15, predpokladá mesto, že na odmeny vynaloží v roku 2015 sumu 8 925 eur, čo činí ročnú úsporu približne 2 000 eur.

Tento bod vyvolal v zastupiteľstve živú diskusiu. Primátor Ján Volný sa vyjadril, že predkaladaním úsporných opatrení plní svoje slovo, ktoré dal obyvateľom mesta o ušetrení financií. Ako ďalej povedal, vykonalo sa už viacero racionalizačných opatrení, ktoré šetria mestskú pokladnicu. Ako príklad uviedol zrušenie mestskej rady a jedno miesto viceprimátora, či neobsadenie viacerých miest na mestskom úrade. Prijatím ďalších navrhovaných úsporných opatrení by sa podľa neho ušetrili peniaze, ktoré by boli prerozdelené na kultúru, mládež a šport v meste.

Poslanec Tomáš Hamráček povedal, že nechápe, ako zníženie počtu poslancov zefektívni fungovanie mestského úradu. Na ušetrenie financií navrhol zníženie platu primátora o 5 percent. Za návrhom na zníženie počtu poslancov vidí to, že určitý poslanecký klub nemá asi dostatočný počet kandidátov pre budúce komunálne voľby. „Navrhujem zrušiť odmeny pre poslancov, nedávajme im notebooky a nestravujme sa v hoteli Metropol," povedal Hamráček.

„Zníženie počtu poslancov nie je dobrá vec, lebo sa bude strácať pluralita názorov a bolo by to pre škodu mesta. Tiež si myslím, že zrušenie mestskej rady nebol správny krok," vyjadril sa Marián Bubeník.

Poslanec Semeš sa vyjadril, že Spišská Nová Ves má momentálne optimálny počet poslancov s porovnaním s inými mestami, ktoré majú poslancov viacej, no obyvateľov menej, alebo približne rovnako ako naše mesto. Tiež si myslí, že zrušenie mestskej rady neprinieslo osoh. „Zachovanie súčasného počtu poslancov je prejavom demokracie. Neošklbme zastupiteľstvo ako kuru," povedal Semeš.

„Zníženie počtu poslancov je prajav centralizácie moci a nie je demokratické," povedala poslankyňa Páleníková.

Návrh na zníženie počtu poslancov nakoniec neprešiel, keď až 15 poslancov hlasovalo proti.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM