Kultúra

V Spišskej sa predstavilo 22 amatérskych filmov: Festival Cineama sa tento rok zapíše ako rekordný

V poradí 23.ročník regionálnej súťažnej prehliadky amatérskej filmovej tvorby Cineama si v závere minulého týždňa pripísal najvyššiu účasť v dlhoročnej tradícii. Porotcovia a účastníci si mohli pozrieť 22 filmov od 27 tvorcov v troch vekových kategóriách a v šiestich žánrových vymedzeniach.

Ilustračný obrázok k článku V Spišskej sa predstavilo 22 amatérskych filmov: Festival Cineama sa tento rok zapíše ako rekordný
Zdroj: Dnes24.sk

Výstavná miestnosť Spišského osvetového strediska praskala vo švíkoch. Pomaly, ale isto, prehliadku z roka na rok napĺňa viac a viac mladých ľudí. „Nielen samotní autori, ale aj lokálni záujemcovia o miestnu kultúru prišli a hádam našli kúsok snaživého amatérskeho umenia v podobe filmového záznamu,“ uviedla Lenka Kráľová zo Spišského osvetového strediska.

Tri vekové kategórie, šesť žánrov

Počas tohtoročného festivalu sa predviedlo 22 filmových produkcií, na tvorbe ktorých sa podieľalo 27 tvorcov v troch vekových kategóriách a v šiestich žánrových vymedzeniach. Silná pozícia animovaného filmu sa prejavila aj tohto roku.

Porotu najviac zaujali filmy Martiny Kvakovej Priateľstvo, Laury Kočanovej Babkine halušky a film ostrieľaného animátora Štefana Guru Medicína.

„Pozornosť poroty a divákov si získal aj minútový film kolektívu mladých tvorcov, Tomáša Juričkova, Miloša Fiľa, Mareka Tekáča, Jána Ilkoviča a Petra Šveca, pod názvom Zvuk vody. Dá sa považovať za zaujímavé a vtipné poňatie kolobehu vody,“ skonštatovala Kráľová.

Dokumenty hrali prim

Druhú žánrovo najpočetnejšiu skupinu tvorili dokumenty. Medzi nimi vynikol tvorca, skúsený a ostrieľaný filmár Peter Leško a jeho Cirkev v obci Poráč. Film vznikol na základe workshopu ŠGSA (Šariš, Gemer, Spiš a Abov) realizovaného na jeseň minulého roku.

„Dokumentárny film Igora Cziela Artur Antony – Nepoznaný, je hodný svojho obdivu za neoceniteľnú dokumentárnu hodnotu a poctivé spracovanie. Dokument Graffiti Folk Jam, ktorý vznikol na základe projektu Spišského osvetového strediska z dielne Martina Krestiana a Martina Hlavatého, je zase skvelou podobou súčasného vnímania dokumentu a tvorby grafiťákov,“ doplnila Kráľová.

Porota v zložení Kristína Lapšanská, Jaroslav Sarna a Ladislav Kiss napokon rozhodla o postupe všetkých spomenutých filmov na krajské kolo súťaže do Rožňavy. To sa uskutoční 11. apríla.

Mohlo by vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM