Rôzne

V Spišskej prebieha zbierka, do ktorej môže prispieť každý: Stáť by tu mal pamätník elektrifikácie

Mesto Spišská Nová Ves patrilo k prvým mestám na Slovensku, ktoré boli elektrifikované. Pri tejto príležitosti sa vedenie mesta rozhodlo postaviť pamätník, na ktorý vyhlásilo verejnú zbierku.

Ilustračný obrázok k článku V Spišskej prebieha zbierka, do ktorej môže prispieť každý: Stáť by tu mal pamätník elektrifikácie
Zdroj: Dnes24.sk

V roku 2014 uplynulo 120. výročie elektrifikácie mesta Spišská Nová Ves. Prvý pokus o osvetlenie námestia sa udial v noci z 1. na 2. decembra 1894. Šiesteho decembra svietili elektrickou energiou na Hlavnej ulici a v kasíne. Mesto prevzalo práce 21. decembra 1894. Mesto Spišská Nová Ves chce zhotoviť pamätník elektrifikácie, preto vyhlásilo verejnú zbierku.

„Za prvých šesť mesiacov od vyhlásenia zbierky sa podarilo vyzbierať viac ako 1750 eur. Účelom zbierky má byť zhotovenie pamätníka, ktorý má byť zároveň poctou významného rodu Münnich. Ten sa o elektrifikáciu a rozvoj mesta významne pričinil,“ vysvetlila vedúca kancelárie primátora mesta Andrea Jančíková.

V rovnakom roku ako naše mesto bola postupne elektrifikovaná aj Praha. Mnohé hlavné mestá Európy však boli elektricky osvetlené až neskôr. Spišská Nová Ves predbehla aj Bratislavu, ktorá bola elektrifikovaná až šesť rokov po nej. „V roku 1918 boli elektrickou energiou zásobované len dve percentá miest a obcí. To znamená, že mesto Spišská Nová Ves tento významný vynález využívalo už celých 24 rokov skôr," povedala Jančíková.

Podľa Jančíkovej je pripravených niekoľko alternatív, ako by nový pamätník mohol vyzerať. Jeho podoba však bude závisieť od vyzbieraných finančných prostriedkov. V roku 2018 si mesto pripomenie 750. výročie prvej písomnej zmienky a vedenie mesta by chcelo nový pamätník odhaliť pri tejto príležitosti. Verejná zbierka by mala trvať do septembra 2018.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM