Miroslav Pomajdík Správy

V Spišskej oceňovali darcov krvi: Pán Alexa má za sebou úctyhodných 101 odberov!

V obradnej sieni Radnice v Spišskej sa uskutočnilo odovzdávanie ocenení pre bezpríspevkových darcov krvi z okresov Spišská Nová Ves a Gelnica. Niektorí z nich neskrývali pri odmeňovaní svoje dojatie a ako nám väčšina povedala, darovanie krvi je pre nich poslaním a robia to pre dobro iných.

Ilustračný obrázok k článku V Spišskej oceňovali darcov krvi: Pán Alexa má za sebou úctyhodných 101 odberov!
Foto: Miroslav Pomajdík / Zdroj: Dnes24.sk

V sieni sa zišlo približne 40 darcov, pre ktorých boli pripravené bronzové, strieborné, zlaté a diamantové plakety profesora Jánskeho a Kňazovického medaila.

Inšpirovala ho matka

Pán Miroslav bol prvýkrát darovať krv, keď mal 21 rokov. Ako sa nám zdôveril, inšpiráciu mal vo svojej matke, ktorá bola zdravotná sestra a ona sama bola pravidelnou darkyňou krvi. Rozprávala mu rôzne zážitky, ktoré v nemocnici počas práce zažila, v akých kritických stavoch prinášali veľakrát pacientov na operačný stôl. To ho presvedčilo, že chce prispieť k tomu, aby sa zachránilo viacej životov.

„Raz som išiel darovať krv a predo mnou stál jeden pán, ktorý sa zjavne bál ihiel, no chuť darovať krv mu nechýbala. Poprosil ma, či by som ho mohol predbehnúť, lebo už bol na rade. Takto pred seba pustil ešte niekoľkých ľudí, až už nebolo koho púšťať a tak sa celý spotený podujal sadnúť si na kreslo a nechať si konečne zobrať krv. Keď sa už blížila sestra s ihlou k jeho žile, muž zrazu vyskočil a utiekol so slovami, že práve si spomenul, že musí ísť súrne niečo dôležité vybaviť. Strach z ihly bol akosi silnejší, ako túžba darovať krv," uzavrel rozprávanie pán Miroslav.

Svoju krv daroval už 101– krát!

Krásnym číslom 101 sa môže pochváliť Miroslav Alexa, lebo presne toľko odberov má už za sebou, za čo si vyslúžil medailu Kňazovického za okres Spišská Nová Ves. Momentálne je na invalidnom dôchodku. Darovať krv chodí preto, aby jeho krv zachraňovala ľudí a ako doplnil, určite to nie je o zbieraní bodov a ocenení. K jeho prvému odberu ho priviedla zvedavosť, chcel na vlastnej koži skúsiť, aké to je. Zo začiatku to u neho nebolo také pravidelné, ale po čase sa poriadne rozbehol, čo dokazuje aj to magické číslo 101 odberov!

„Raz som bol darovať krv a vedľa mňa absolvoval svoj prvý odber jeden riadne stavaný muž, ktorý bol o hlavu vyšší ako ja sám. Po odbere mu sestrička povedala, aby si oddýchol, nabral trochu síl a potom až išiel, čo on odmietol a hneď sa vybral preč a ako sa postavil, tak sa hneď aj zvalil na zem,“ spomína si na veselú príhodu pán Alexa.

Začalo to na vojenčine…

Za okres Gelnica si prevzal diamantovú Jánskeho plaketu Ján Terifaj, ktorý je taktiež pravidelým darcom krvi. Ako nám povedal, keď sa narodil, tak mu museli dať transfúziu krvi a to je podľa neho ten hlavný dôvod, prečo aj on chce pomáhať druhým, lebo bez cudzej krvi tu nemusel stáť ani on. „Svoj prvý odber som absolvoval na vojenčine, mal som vtedy 19 rokov. Na darovanie krvi sme vtedy mali my vojaci veľký dôvod, veď po odbere sme dostali vychádzky,“ s úsmevom doplnil Ján Terifaj.

Diamantovú plaketu za okres Spišská Nová Ves získal aj Ľuboš Horňák, ktorý momentálne podniká. „Darovanie krvi je vo mne, rád pomôžem, keď môžem. Začalo to na vojne, keď som mal 18 rokov a odvtedy je to pre mňa taký zvyk,“ povedal Ľuboš Horňák a doplnil, že je to pekné, keď si takýmto oceňovaním uctia darcov, no myslí si, že by nezaškodilo, keby si spoločnosť uctila darcov aj častejšie.

Oceňovanie darcov krvi v Spišskej Novej Vsi
14
Galéria
Foto: Miroslav Pomajdík / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM