JAB Kultúra

V Smižanoch uchovávajú tradície: Takýto krásny máj postavili uprostred obce, FOTO

Posledný aprílový deň bolo v susedných Smižanoch poriadne veselo. Už 15 rokov si Smižančania pripomínajú stavaním mája tradície našich predkov.

Ilustračný obrázok k článku V Smižanoch uchovávajú tradície: Takýto krásny máj postavili uprostred obce, FOTO
25
Galéria

Letnú sezónu odštartovali v neďalekých Smižanoch už tradične uprostred obce, kde sa stretli obyvatelia, aby si spoločne priblížili tradície spojené so začiatkom mája. Ako pre náš portál povedal starosta Michal Kotrady je to už 15 rokov, čo folklórna skupina Smižančanka prišla s nápadom oživiť tradíciu stavania mája a obec ju s radosťou podporila.

VIDEO z dediny pri Spišskej: Chlapi sa museli popasovať s 13-metrovou brezou
1
Galéria

„Sme radi, že postavením mája sa okrem pripomenutia tradície začína aj letná turistická sezóna v našej obci,“ doplnil s tým, že 13– metrovú brezu stavalo niekoľko silných chlapov. „Ja sa neskôr postarám, aby mali dobrú náladu,“ zasmial sa. Ako nám priblížila tento sviatok riaditeľka ZUŠ a zakladateľka speváckej skupiny Šafolka Marcela Maniaková, stavanie mája býval kedysi obrovský sviatok, na ktorý sa všetci tešili.

„Bolo priam povinnosťou každého mládenca, ktorý mal rád svoju milú postaviť z lásky a úcty k nej pred dom dievčaťa máj. Väčšinou to bola briezka. Ak sa niektorému dievčaťu máj nepostavil, bola to dosť veľká hanba na dedine,“ ozrejmila s tým, že keďže si už máj dievčatá pred domom v dnešnej dobe nenájdu, vidieť môžu aspoň jeden symbolický uprostred obce. Okrem postavenia mája si mohli prítomní vychutnať na pódiu pred obecným úradom aj sprievodný program.

Slávnostné stavanie mája si môžete pozrieť aj v našich galériách.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

V susedných Smižanoch nezabúdajú na tradície: Fotoreport zo stavania mája
25
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM