Marcel Páleš Samospráva

V osade pri Letanovciach čakajú na voľby: Urnu im ale nikto nedoručí

Len minimum ľudí zatiaľ odvolilo v obci Letanovce v okrese Spišská Nová Ves. Z približne 1470 zapísaných voličov prišlo za prvé tri hodiny voliť len 25 ľudí. Nielen volebné problémy majú v neďalekej osade Strelník.

Ilustračný obrázok k článku V osade pri Letanovciach čakajú na voľby: Urnu im ale nikto nedoručí
Zdroj: TASR

Podľa predsedníčky okrskovej volebnej komisie Jolany Hennelovej účasť na voľbách v Letanovciach je zatiaľ veľmi slabá. Vo volebnej miestnosti na obecnom úrade sú zapísaní aj voliči z osady Strelník, ktorí sa sem do nových domov len nedávno presťahovali zo starej osady Letanovský mlyn. Z Letanovského mlyna mali k urnám necelý kilometer po asfaltovej ceste a na voľbách sa zúčastňovali. Zo Strelníka je to po najkratšej poľnej ceste do Letanoviec 2,5 kilometra.

Čakajú na urnu, ktorá nemá prísť

V osade Strelník žije približne 340 ľudí, ktorí môžu voliť. "Má tu prísť urna, a keď príde urna, pôjdem voliť,“ povedal vajda osady Strelník Milan Kroščen. Ak by pre neho prišlo auto, je ochotný ísť odvoliť aj priamo do obce. Kroščen predpokladá, že niektorí obyvatelia osady pôjdu na nákupy do Letanoviec a využijú možnosť zúčastniť sa na voľbách.

O tom, že by do osady Strelník mala prísť volebná urna nič nevie predsedníčka okrskovej volebnej komisie Jolana Hennelová. „Urna do osady nepôjde. Pôjde len k tým, ktorí si o to požiadajú zo zdravotných dôvodov alebo majú nejaký vážny problém,“ uviedla Hennelová. Aj v takom prípade zoberú členovia volebnej komisie prenosnú urnu a len toľko hlasovacích lístkov, koľko ľudí požiada o hlasovanie do prenosnej urny.

Podľa zákona o voľbách do orgánov samosprávnych krajov môže volič požiadať zo závažných, najmä zdravotných dôvodov okrskovú volebnú komisiu o to, aby mohol hlasovať mimo volebnej miestnosti. V takom prípade okrsková volebná komisia vyšle k voličovi dvoch svojich členov s prenosnou volebnou schránkou, hlasovacími lístkami a obálkou.

Vajda by v osade uvítal pílu

Od volieb očakáva Milan Kroščen len jediné. „Prácu keby nám našli. Keby sa už dohodli, že vytvoríme nejakú stavbu, aby mali ľudia nejakú robotu,“ povedal Kroščen. V novej osade by privítal napríklad pílu, kde by mohli miestni obyvatelia vyrábať napríklad palety.

Dôležité podľa neho je, aby mali ľudia zabezpečené drevo na zimu. V osade by sa im tiež zišla škôlka a obchod. „Tak sme tu odtrhnutí, že sme na tom ešte horšie, ako sme tam boli,“ dodal Kroščen. Osade tiež chýba cesta, ktorá by ich spojila s centrom obce. Do obce sa obyvatelia Strelníka dostanú len okľukou po štátnej ceste alebo cez polia.

„Bola prisľúbená cesta, že sa nebude chodiť po hlavnej ceste, ale zatiaľ nič,“ uviedol Kroščen. Predvolebná kampaň podľa neho v obci vôbec nebola. Do osady neprišiel žiaden kandidát na predsedu či poslanca samosprávneho kraja. Kroščen je však presvedčený, že sa mu oplatí ísť voliť. „Mám rád ľudí, nech robia poriadky,“ povedal Kroščen.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM