JAB Rôzne

V dedine pri Spišskej pútajú pozornosť: Takýto vianočný stromček nemá nikto! FOTO

V dedine neďaleko Spišskej pred sviatkami pútajú pozornosť. V Domaňovciach totiž vytvorili stromček, aký nemá nikto iný. Ocitol sa aj v knihe rekordov.

Ilustračný obrázok k článku V dedine pri Spišskej pútajú pozornosť: Takýto vianočný stromček nemá nikto! FOTO
15
Galéria
Zdroj: ZŠ a MŠ Domaňovce

Bez vianočného stromčeka či vône čerstvo napečených medovníkov si blížiace sa sviatky nevie predstaviť viacero z nás. V Domaňovciach sa podaril husársky kúsok. A to konkrétne na tamojšej Základnej škole s materskou školu. Spojili tam práve tieto dva symboly najkrajších sviatkov roka do jedného zaujímavého diela. Vytvorili totiž vianočný stromček zo samých medovníkov, čím sa zapísali aj do slovenskej knihy rekordov.

Dva týždne pečenia

Ako nám prezradila riaditeľka školy Tatiana Bazárová, s nápadom vytvoriť medovníkový vianočný stromček prišla pani učiteľka z materskej školy. „Keďže sa nám to zapáčilo, všetci sme sa spojili a podporili ju v tejto myšlienke, aby sme dokázali, že aj keď sme malá škola, dokážeme tvoriť pekné a zaujímavé veci,“ povedala.

Základná škola s materskou školou má 69 žiakov, ktorým sa tento nápad tiež veľmi zapáčil a všetci sa pustili do toho, aby sa nápad stal skutočnosťou. „Piekli sme dva týždne. Do realizácie stromčeka sa zapojili deti, učitelia aj všetci nepedagogickí zamestnanci. Pán školník nám napríklad vytvoril konštrukciu na stromček,“ priblížila riaditeľka.

Zdroj: ZŠ a MŠ Domaňovce

Tajná receptúra

Ako doplnila, receptúra na medovníky pochádzala zo Spiša, ale recept je tajný. Vyrobili však takmer 2000 medovníčkov, na ktoré použili 40 kíl múky. „Deti vyrábali niektoré medovníčky aj v rámci krúžkov a piekli sa priamo v škole. Celá škola tak voňala touto typickou vianočnou pochúťkou,“ doplnila.

Nakoniec v škole vyrástol 166 centimetrov vysoký medovníkový stromček, ktorý bol zapísaný aj do slovenskej knihy rekordov. Na stromčeku sa nachádza presne 1677 medovníkov. A čo bude zo stromčekom v najbližších dňoch? „Keďže stromček je na kolieskach, dá sa presúvať. Momentálne ho využívame ako výzdobu pri rôznych slávnostiach spojených s Vianocami v rámci celej obce. O tom, čo bude s ním po Vianociach sme ešte neuvažovali,“ uzavrela Bazárová.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

OBRAZOM: Unikátny vianočný stromček pri Spišskej. Takéto niečo ste ešte nevideli
15
Galéria
Zdroj: ZŠ a MŠ Domaňovce
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM