JAB Rôzne

V akcii špeciálny kamión i žeriav: Do Spišskej už doviezli 6-tonový kolos magnetickej rezonancie

Opatrnú a zdĺhavú manipuláciu si vyžiadal skoro 6-tonový kolos magnetickej rezonancie. Nemocnica v Spišskej Novej Vsi začala so stavebnými prácami už vo februári. Prístroj vyrobený v USA k nám cestoval 10 dní.

Ilustračný obrázok k článku V akcii špeciálny kamión i žeriav: Do Spišskej už doviezli  6-tonový kolos magnetickej rezonancie
Zdroj: Dnes24.sk

Aj keď kolos magnetickej rezonancie vážil skoro 6 ton a prístroj s rozmermi 2,5 krát 2,5 metra museli vyberať z kamióna žeriavom, museli s ním narábať ako v rukavičkách. Ako povedal projektový manažér Lukáš Duba, aj keď ide o niekoľko tonové zariadenie, prepravovať a manipulovať sa s ním musí opatrne a to vzhľadom na bezpečnosť ľudí ako aj samotného prístroja.

Okrem opatrnej manipulácii si prístroj vyžiadal aj špeciálny kamión na prepravu. „Kamión musí byť vybavený vzduchovým podvozkom, aby nedošlo k žiadnym nárazom,“ vysvetlil Duba. Ako prezradil, prístroj bol vyrobený v USA a cesta musí trvať kvôli tekutému héliu čo najkratšie.

,,Magnetická rezonancia je naplnená tekutým héliom hneď pri výrobe a pokiaľ nie je magnet pripojený na elektrickú energiu, tak hélium z prístroja uniká. Každý deň sú to asi 4%,“ doplnil projektový manažer. Fotky z dnešnej vykládky skoro šesť ton vážiaceho kolosu si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Čítajte aj:

Manipulácia skoro 6 tonového prístroja do nemocnice v Spišskej
1
Galéria
Do Spišskej už doviezli  6-tonový kolos magnetickej rezonancie
29
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM