JAB Kultúra

Už v piatok to vypukne! Duch času ovládne Spišskú Novú Ves

Centrum mesta sa zmení. Prenesieme sa v čase a vrátime sa do čias grófa Csákyho. „Duch času“ je jedným z trinástich Top podujatí programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita.

Ilustračný obrázok k článku Už v piatok to vypukne! Duch času ovládne Spišskú Novú Ves
Zdroj: TASR

Od 29 do 31. augusta v Spišskej Novej Vsi počas Dní mesta centre mesta tak na vlastné oči budeme môcť vidieť ukážky rôznych bojových umení a po prvýkrát aj ohňový turnaj na koňoch. „Do Spišskej zavíta v dobovom sprievode tiež gróf Štefan Csáky s manželkou Júliou. Už tradične bude prebiehať aj 19. ročník Trhu ľudových remesiel,“ informovala Andrea Jančíková, vedúca kancelárie primátora.

Pre každého niečo

Aj tento rok budú môcť občania mesta i návštevníci prostredníctvom bohatého programu zažiť neopakovateľnú atmosféru. ,,V rámci programu nebudú chýbať ukážky sokoliarov, dobovej hudby a tancov, rytierskych turnajov či bojového umenia gladiátorov, z obdobia gotiky, renesancie, 30-ročnej vojny a kurucov,“ doplnila Jančíková. Pre najmenších sú pripravené rozprávky, pre tých starších medzinárodný folklórny festival Slovákov žijúcich v zahraničí. Predstavia sa súbory z Maďarska, Srbska, Ukrajiny a Rumunska. Pod vedením Petra Karpinského v podaní divadla DTS nám herci predvedú históriu neďalekého letohrádku Sans Souci – Miesto bez starostí. Program zavŕši vystúpenie Katky Landlovej. V sobotu si môžeme pozrieť dobový sprievod. Vyvrcholením bude večerný koncert známej skupiny I.M.T. Smile.

Remeslá a jazdecké preteky

Program oboch dní budú dopĺňať ukážky dravcov, dobová strelnica, tábor a hry pre deti. Zároveň bude prebiehať v poradí už 19. Trh ľudových remesiel, v rámci ktorého budú svoje výrobky ponúkať predajcovia zo Slovenska i Čiech vo viac ako 90-tich stánkoch. Okrem klasických remesiel, ako drevorezba, hrnčiarstvo, korytárstvo, včelárstvo, tkáčstvo, košikárstvo, cinárstvo, výroba klobúkov, handrových bábik, mydiel, spracovanie ľanu, umelecké kováčstvo sa predstavia aj novinky. Medzi nimi je napríklad výroba ekotašiek či viazanie snopov, vencov a kytíc.Podujatie v nedeľu zavŕšia tradičné jazdecké preteky o pohár primátora mesta pod názvom Cena Spiša, ktoré sa budú konať v jazdeckom areáli pri Ferčekovciach.

Zoskok s padákom z výšky 4000 metrov

Okrem toho je však pripravený aj bohatý sprievodný program. Počas všetkých troch dní bude na spišskonovoveskom letisku prebiehať 10. ročník Helicopter Boogie. Tí odvážny si môžu vyskúšať tandemový zoskok. Vysadzovanie je 4000 metrov nad terénom. Záujemcovia budú môcť bezplatne absolvovať výstup na najvyššiu kostolnú vežu Slovenska. Výstupy sú raz za hodinu. Ako doplnila vedúca kancelárie primátora letné kúpalisko, ZOO a lanový park Monkeyland ponúka pre svojich návštevníkov zľavnené vstupné. Program dopĺňajú aj výstavy v Múzeu Spiša, Slovenskom technickom múzeu, či Galérii umelcov Spiša.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM