Rôzne

Už ste si to niekedy vyskúšali? Splav Hornádu ponúka krásne zážitky

Rieka Hornád ponúka dobré možnosti pre vodácku turistiku, väčšina úsekov je vhodná aj pre začiatočníkov. Zo zhruba 190 kilometrov je splavných 145.

Ilustračný obrázok k článku Už ste si to niekedy vyskúšali? Splav Hornádu ponúka krásne zážitky
Zdroj: TASR

Tok, ktorý na slovenskom území pramení na úpätí Kráľovej hole, preteká Slovenským rajom, Spišskou Novou Vsou, Hornádskou kotlinou, Košicami a pokračuje do Maďarska.

„Celú splavnú časť Hornádu na území Slovenskej republiky je možné absolvovať za sedem dní, ďalšie tri dni trvá splav od hranice s Maďarskom po sútok s riekou Slaná. Záujem o splavenie Hornádu z roka na rok rastie a počet zorganizovaných splavov, a teda aj účastníkov, sa každý rok približne zdvojnásobuje,“ priblížil vodácky inštruktor Lukáš Koštenský.

Najatraktívnejší úsek

Turisticky a vodácky najatraktívnejší je podľa neho úsek od Hrabušíc po Čingov, nazývaný Prielom Hornádu. Táto časť je na rieke najnáročnejšia, dostatok vody na splavenie je na jar a po dažďoch. Správa Národného parku Slovenský raj vzhľadom na veľký záujem verejnosti povolila od mája tohto roku regulované splavovanie kaňonu. „Splavovanie Prielomu Hornádu je možné za určitých podmienok, pričom obmedzenia sa týkajú aj typov a počtu lodí, termínu splavu – od 1. mája do 31. októbra – a stavu vody. Samozrejme by mala byť predpísaná povinná výbava typu prilba, vesta a zabezpečenie lode proti potopeniu,“ spresňuje Koštenský. Vstup je pritom spoplatnený, poplatok za osobu na jednorazové splavenie rieky (10 eur) zahŕňa aj poistenie pre prípadný zásah Horskou záchrannou službou. „Tento úsek rieky nie je vhodný pre úplných začiatočníkov, a to najmä pre ťažko prístupný terén, kde nie je možné splav ukončiť predčasne a prípadná záchrana je problematická,“ dodáva inštruktor cestovnej kancelárie Splavujeme.sk.

Výhľady na Tatry i Ostrov lásky

Pod Čingovom, kde sa údolie otvára, je ľahší úsek plný výhľadov na Tatry a okolitú prírodu. Splav je možné začať pri cestnom moste v Smižanoch, časť Maša. V Spišskej Novej Vsi je koryto rieky regulované a nachádza sa tu niekoľko menších stupňov a malá vodná elektráreň, cez ktorú je potrebné loď preniesť. Na úseku nie je vybudované vodácke zázemie, nenachádzajú sa tu kempy a stanovať je potrebné „na divoko“, vhodný je preto pre dobrodružnejšie povahy.

V Margecanoch sa začína vzdutie vodnej nádrže Ružín, možné je z vody navštíviť jeho pekné zákutia či napríklad Ostrov lásky.

Vhodný pre začiatočníkov

Vodákmi najčastejšie splavovaný úsek je od priehrady Ružín (Malá Lodina) do Košíc. Splavný je celoročne a vhodný je aj pre úplných začiatočníkov. „Nachádzajú sa tu pereje aj stojatá voda, počas plavby je potrebné preniesť loď cez malú vodnú elektráreň v Družstevnej pri Hornáde a plavbu môžete ukončiť pri lodenici v Košiciach. Splavenie celého úseku od Malej Lodiny po Košice trvá asi 5,5 hodiny,“ dodáva skúsený vodák. Vhodné nástupné a výstupné miesta sú vo Veľkej Lodine, Kysaku, Trebejove a Družstevnej pri Hornáde.

Cez Košice je koryto rieky opäť regulované, až po Ždaňu je potrebné preniesť plavidlá cez tri malé vodné elektrárne a niekoľko menších nesplavných stupňov. Od Ždane rieka Hornád až po hranicu s maďarskom meandruje v úzkom koryte. Voda tam už netečie tak svižne ako nad Košicami, je však potrebné dávať pozor na popadané stromy.

Za maďarskou hranicou sa Hornád rozširuje. V Hidasnémeti je hneď pri rieke vybudované odpočívadlo, kde je možné sa utáboriť. Splavenie je možné až po sútok s riekou Slaná (Sájo).

Vodácke akcie

Medzi známe vodnoturistické akcie na Hornáde patrí Košický vodácky maratón, ktorý sa organizuje vždy v sobotu pred Medzinárodným maratónom mieru, Plavba troch generácií, Veteránsky splav a Nočné orientačné preteky na Ružíne.

„Rodiny s menšími deťmi od troch rokov môžu Hornád splaviť na rafte so skúseným inštruktorom. Pre začiatočníkov sa na Aničke a Ružíne organizujú kurzy kanoistiky a kajakovania,“ dopĺňa Koštenský.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM