JAB Rôzne

Útulok na Spiši prehovoril o najhoršom prípade, aký kedy tam zažili: Psík Eddy tu hrôzu neprežil!

Čoraz častejšie sa vyskytujú prípady smutných osudov zvierat. Taký je aj príbeh psíka Eddyho, ktorý skončil najhorším možným koncom.

Ilustračný obrázok k článku Útulok na Spiši prehovoril o najhoršom prípade, aký kedy tam zažili: Psík Eddy tu hrôzu neprežil!
Zdroj: Jozef Slivensky

Útulok pre štvornohých kamarátov s názvom Šťastný psík funguje v Matejovciach nad Hornádom už šiesty rok. Ako prezradila predsedníčka občianskeho združenia útulku Silvia Valkošková, hoci jeho kapacita je 28 psíkov v súčasnosti sa v ňom nachádza do štyridsať havkáčov, ktorí potrebovali pomoc.

Už mu nedokázali pomôcť

Čoraz častejšie sa však podľa slov pani Silvie stávajú prípady, z ktorých mrazí. Pre náš spravodajský portál prehovorila aj o prípade, ktorý podľa jej slov bol zrejme najhorší, aký zažili. „Najhorší bol asi prípad Eddyho, ktorého ľudia nechali od hladu zomierať uviazaného na reťazi a nikto mu včas nepomohol a bohužiaľ psíkovi sme už nedokázali pomôcť,“ opísala.

Druhý prípad dopadol pre nájdeného psíka, ktorý bol vyhodený na smetisku našťastie oveľa lepšie. Smeťka sa im v útulku podarilo vyliečiť a už pár rokov je šťastný v novej rodinke.

„Mima – fenka bola vychudnutá na kosť, nie preto že by vôbec nedostávala jedlo, ale pretože mala v tele toľko parazitov. Našťastie starostka obce nás kontaktovala a fenke a ďalším psíkom sa dostalo pomoci,“ povedala Silvia s tým, že to nie je všetko, s čím sa priebežne stretávajú. Naposledy to bol psík, ktorému podľa jej slov majiteľ dal namiesto obojku na krk káble, ale uviedla, že mali už aj prípad, keď psík mal rozrezaný celý obvod krku a rana bola asi centimeter hlboká.

Šťastné konce

Zaujímalo nás, aký je postup, keď sa do útulku dostane psík, ktorý potrebuje pomoc. „Všetko záleží od jeho stavu, ak ide o nejaký akútny prípad, tak okamžite ide psík na kliniku, ak ide o klasické prípady túlavých alebo vyhodených psíkov, tak najprv psíkovi podáme antiparazitká vonkajšie aj vnútorne, potom zabezpečíme veterinárnu prehliadku a očkovanie. Medzí tým psíka uverejníme na sociálnej sieti, či náhodou nejde o zabehnutého, alebo strateného psíka, ktorého niekto hľadá. Následne psíka uverejníme a inzerujeme a snažíme sa mu nájsť vhodnú rodinku,“ ozrejmila predsedníčka občianskeho združenia.

Dobrou správou však je, že aj napriek niekoľkým prípadom, keď v útulku už psíkovi pomôcť nedokázali, okolo 80 percent psíkov si časom nový domov nájde. „Mali sme aj psíkov, ktoré si našli domov až po troch rokoch strávených v útulku. No máme aj dve fenky, ktoré sú u nás od vzniku útulku, no veríme, že raz svoj krásny domov nájdu,“ uzavrela Silvia Valkošková.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM