JAB Rôzne

Unikátne svedectvo z kroniky gymnázia v Spišskej: Čo sa v škole dialo cez revolúciu a po nej?

17.novembrom 1989 sa začalo obdobie hlbokých politických a ekonomických premien. Do nežnej sa zapojili aj učitelia a študenti zo spišskonovoveského gymnázia. Prečítajte si, čo sa po revolúcii začalo v škole meniť.

Ilustračný obrázok k článku Unikátne svedectvo z kroniky gymnázia v Spišskej: Čo sa v škole dialo cez revolúciu a po nej?
Zdroj: TASR

Spišskonovoveské gymnázium terajšia Školská bola prvou školou v našom meste. Jeho história siaha až do 14.storočia. Odvtedy prešlo rôznymi podobami a zmenami. Ovplyvnila ho aj nežná revolúcia. Takto sa o nej píše v kronike gymnázia:

Do štrajku sa zapojili žiaci aj učitelia

17.novembrom sa začalo obdobie hlbokých politických a ekonomických premien. Široké vrstvy obyvateľstva reagovali na brutálny zásah poriadkových síl pri oslavách Dňa študentstva v Prahe a odsúdili ho. Dňa 27.novembra sa konal dvojhodinový generálny štrajk. Študenti našej školy s niektorými vyučujúcimi v tomto čase usporiadali pred školou míting. Koncom novembra sa na gymnáziu z radov žiakov vytvorila neformálna študentská iniciatíva a v radoch profesorov vzniklo Fórum učiteľov.

8.januára 1990 sa zišli všetci členovia učiteľského zboru, aby pripravili voľby vedenia školy za účasti zástupcov žiakov a rodičov. Dňa 10. januára sa uskutočnilo 1. kolo tajných volieb. Pätnásteho januára bolo predstavovanie kandidátov a 18. januára v druhom kole volieb bol zvolený väčšinou hlasov za riaditeľa školy Vladimír Komár.

Vlastný učebný plán

Zmeny po 17. novembri umožnili urobiť v školstve úpravy učebných plánov, o ktorých sa uvažovalo už predtým. Pripravovali sa nové učebné plány, na ktoré mali gymnáziá prechádzať postupne od prvého ročníka. Nové vedenie školy vypracovalo vlastný prechodový plán zvlášť pre každý ročník, pretože nevidelo dôvod pre ktorý by sa demokratizácia v školstve týkať len prvákov. Učebný plán bol schválený.

Posilnila sa jazyková výuka na škole. Na škole pôsobili zahraniční lektori pre anglický a nemecký jazyk, dostatočný priestor sa venoval pohybovým aktivitám a kultúrnemu rozvoju. Učebný plán umožňoval výuku tak, aby sa žiaci profilovali podľa svojich záujmov a schopností. Začiatkom 90– tých rokov bola škola jediným štvorročným gymnáziom v meste.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM