JAB Rôzne

Učiteľka zo Spišskej otvorene: Takto je to s našou prácou, nie všetko je len o platoch

Do štrajku, ktorý začal minulý týždeň sa zapojili aj učitelia zo spišskonovoveských škôl. Štrajk učiteľov vyvolal množstvo celospoločenských otázok. Prečítajte si rozhovor s učiteľkou zo Spišskej, ktorý mnohé objasňuje.

Ilustračný obrázok k článku Učiteľka zo Spišskej  otvorene: Takto je to s našou prácou, nie všetko je len o platoch
Zdroj: TASR

Minulý týždeň sme vás informovali o situácii na školách v Spišskej Novej Vsi. Do štrajku sa zapojili učitelia zo základnej školy Hutníckej, ale aj obidvoch gymnázií v našom meste. Dnes vám prinášame rozhovor s učiteľkou základnej školy v Spišskej, ktorá sa rozhodla bojovať nielen za seba, ale aj za budúce generácie.

Prečo ste sa rozhodli zapojiť do štrajku?

Nikto by nebol povedal, že situácia z 2012 roku sa zopakuje, hlavne to nikto vôbec nechcel. Do štrajku som išla, pretože mám rada deti a mali by dostať to, čo si zaslúžia. Kvalitné vzdelanie.

Čo chcete štrajkom dosiahnuť? Ide iba o zvýšenie platov?

Vôbec nejde len o platy učiteľov. Vyššie ohodnotené povolania majú tiež aj vyšší sociálny status. Tým , že platy učiteľov sú dlhodobo podhodnotené, aj status učiteľa v očiach spoločnosti je u väčšiny ľudí nízky. Často to badáme u rodičov a samozrejme ich názory sa prenášajú aj na ich deti. Toto povolanie nie je lákavým ani pre mladých ľudí. O desať rokov, keď odíde silná generácia učiteľov do dôchodku, nebude ich mať kto nahradiť. Ak chceme kvalitnú výučbu, kvalitných zodpovedných učiteľov pred deti a zaslúžené miesto v spoločnosti , tak , áno, plat je v tomto prípade dôležitý. Ale to je len jeden krok. Celé školstvo potrebuje reformu. Knihy sú zlé, písané pre žiaka chaoticky, vôbec na seba nenadväzujú v iných predmetoch, chýbajú tam základné poučky, je tam veľa pravopisných chýb, dokonca aj v knihách zo slovenského jazyka. Vypĺňame hlúpe štatistiky , ktoré nikto nečíta, dvakrát – trikrát prepisujeme to isté na rôzne miesta.

V čom všetkom spočíva práca učiteľa?

Je smutné, že aj moji známi v blízkom okolí ( ktorí nemajú v rodine pedagóga) rátajú prácu učiteľa len na odučené hodiny a počet hodín strávených „ medzi múrmi školy“ . Nevidia množstvo písomností, ktorými si musíme prejsť, opravy previerok, problémy so žiakmi, ktoré musíme riešiť, organizácie rôznych podujatí, výletov, akadémií, prípravy na súťaže a samozrejme prípravy materiálov na vyučovanie, ktoré zaberajú dlhé hodiny. Skutočnú prácu učiteľa pozná len jeho rodina.

Niektorí ľudia tvrdia, že učitelia majú veľa voľna počas prázdnin, ako to vidíte vy?

Áno, dovolenky máme o niečo viac ako ostatné povolania, ale časť prázdnin si musíme nahradiť nadčasovými hodinami, či už suplovaním, alebo rôznymi aktivitami po pol štvrtej poobede. Takže si ich dopredu nadrábame, nie je to dovolenka. To veľa ľudí nevie, vidia len prázdniny.

Čo hovoríte na svoj plat? Dá sa z neho vyžiť?

Nie, nemyslím si, že plat učiteľa je dostatočný. Prvým dôkazom je klesajúca tendencia príchodu mladých šikovných ľudí do školstva. Druhým ,výsledky štúdie OECD, kde sme na chvoste EÚ. To hovorí za všetko.

Dokedy ste odhodlaná štrajkovať?

Štrajk je neobmedzený … ak mám obetovať svoj mesačný plat za to, že sa konečne v školstve začnú diať správne veci, rada ho obetujem.

Stretávate sa viac s pozitívnymi, alebo negatívnymi reakciami?

Tie reakcie sú rôzne, pozitívne aj negatívne. Je však smutné, že niektorí kolegovia nenašli odvahu pridať sa. Nesúhlasia s tým, čo sa v školstve deje, ale ich nespokojnosť ostáva len za dverami zborovne. Nemám na mysli samozrejme tých, ktorí si štrajk po finančnej stránke nemôžu dovoliť.

Aké sú reakcie rodičov na váš štrajk?

Rodičia, s ktorými som sa rozprávala na túto tému, nás plne podporujú. Dokonca ma žiadali, aby sme vytvorili petíciu rodičov na podporu. Chápu, v akom stave je školstvo, že bojujeme za ich a naše deti. Štrajkom nechceme deťom uškodiť, práve naopak.

Ako prebiehal váš minulý týždeň a aké bude mať štrajk pokračovanie v Spišskej?

Zúčastnila som sa štrajku v Košiciach, kde bola úžasná atmosféra. Podporili nás študenti, lekárski odborári, rodičia a rôzne iné organizácie. V slovách tam bolo cítiť úprimnosť, pravdu a srdce ..... Tento týždeň sa plánujeme zúčastniť celoslovenskej akcie Živá reťaz, ktorá bude prebiehať aj v Poprade. V utorok plánujeme v reštaurácii v Spišskej “Čaj o piatej “ diskusné fórum o problematike v školstve, na ktoré je pozvaná široká verejnosť. Samozrejme plánujeme aj ďalšie aktivity.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM