Jozef Kožár Kultúra

Účasť prekvapila i biskupa: Na Mariánskej hore 500 000 ľudí!

Najstarším pútnickým miestom východného Slovenska je Levoča. Cez víkend tam prišlo až približne 500 000 veriacich. Hlavnú svätú omšu celebroval spišský diecézny biskup Štefan Sečka, ktorý mal od vymenovania za spišského biskupa na Mariánskej púti svo

Už od začiatku minulého týždňa začínali veriaci prichádzať na toto pútnické miesto s ohromnou tradíciou,korene mariánskeho kultu siahajú až do XIII. storočia. Z tých čias pochádzajú prvé zmienky o tomto pútnickom mieste a zhromažďovaní mariánskych ctiteľov. Roku 1247 bola postavená prvá kaplnka (kostolík) na Olivetskej hore.

Najpravdepodob­nejšie bola postavená ako prejav vďaky Božej Matke za záchranu mnohých životov pred vpádom Tatárov, ktorí pustošili naše územie a konkrétne i Levoču. Hlavný program ako tradične sa aj teno rok konal v sobotu a nedeľu, kedy Mariánska hora bola zaplnená veriacimi zo všetkých kútov Slovenska.

V sobotu okolo 200 000 a v nedeľu, pri tradičnom vyvrcholení hlavnou omšou, približne pol milióna pútnikov prišlo vyjadriť svoju vieru a presvedčenie na toto nádherné miesto. Biskup Štefan Sečka vo svojej kázni na hlavnej omši poukázal na problém mladých ľudí, ktorí namiesto manželstiev žijú iba v priateľstvách a pároch. Podľa neho je toto nebezpečný jav. Účasť veriacich v takom hojnom počte ho údajne prekvapila.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM