JAB Rôzne

Učarovali mu dobové nástroje: Novovešťan Jakub hrá na theorbu či arcilutnu

Miluje hudbu a je s ňou spätý odmalička. Vyštudoval na VŠMU klasickú gitaru, no učarovala mu aj baroková hudba. Ako sa k nej dostal a na čom všetkom dokáže zahrať nám prezradil v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Učarovali mu dobové nástroje: Novovešťan Jakub hrá na theorbu či arcilutnu
Zdroj: Jakub Mitrík

Jakub Mitrík (29) je mladý muž zo Spišskej Novej Vsi. Ako prezradil pre náš portál k hudbe mal blízko odmalička. Hoci všetci jeho príbuzní boli len amatérski hudobníci, jeho hudba nakoniec chytila natoľko, že sa ju rozhodol študovať.

Začínal klasickou gitarou

„Moji rodičia ma ako malého zapísali na základnú umeleckú školu na gitaru. To bol prvý hudobný nástroj s ktorým som sa stretol. Hrať na gitaru bolo vtedy populárne a aj finančne dostupné riešenie,“ priblížil svoje začiatky. Ako hovorí ZUŠ-ka ho prestala po čase baviť no hraniu na gitare sa venoval stále. Začal s kamarátmi hrávať pank a metal.

Čítajte aj: Zábery z kategórie nevšedné: Fotograf zo Spišskej vytvára diela plné fantázie

V čase štúdia na gymnáziu sa rozhodol, že sa chce aj v budúcnosti venovať hudbe a preto sa vrátil naspäť k štúdiu na základnej umeleckej školy. „Vedel som že sa chcem venovať hudbe, ale že skončím úplne pri baroku tak to som vtedy ešte ani netušil,“ prezradil Jakub.

Theorba či arcilutna

Na VŠMU vyštudoval klasickú gitaru no lákala ho aj dobová hudba, ktorú rád počúval. K barokovým nástrojom sa však podľa jeho slov dostal úplne náhodou, keď ho počas štúdia oslovil kamarát, ktorý zakladal barokový súbor. „Jediný problém bol v tom, že na Slovensku sa dobová hudba študovať nedá a tak som išiel na kurz do Brna kde som sa naučil hrať na Theorbu / Chittarone (basová lutna s predĺženým krkom pochádzajúca z roku 1600)."

Čítajte aj: FOTO A VIDEO z rokliny Kyseľ: Na jej slávnostnom otvorení bol Andrej Kiska

Okrem hraniu na meter osemdesiat dlhú theorbu sa Jakub venuje aj hraniu na romantickú gitaru, arcilutnu či barokovú lutnu. „Momentálne si dopĺňam štúdium starej hudby v Nemecku a popri tom hrám rôzne koncerty na Slovensku aj v zahraničí,“ povedal nadaný hudobník.

Zaujímalo nás či sa na dobovom nástroji dá vytvoriť aj vlastná pesnička. „Určite áno ale ja som to nikdy neskúšal keďže mňa láka práve s tou hudbou zároveň aj štúdium histórie. Práve v tom období vzniklo niekoľko tisíc skladieb, ktoré nikto už 300 rokov nezahral, takže je to nekonečný repertoár," vysvetlil Jakub.

Veselé barokové skladby

Momentálne so svojou skupinou brázdia Slovensko aj Spiš a snažia sa podľa Jakubových slov predstaviť barokovú hudbu čo najširšiemu publiku. „Ľudia si poväčšine myslia, že je to pomalá a nudná hudba, no nie je to vždy tak. Nájdu sa aj poriadne rýchle a veselé skladby,“ ozrejmil s tým, že reakcie po koncertoch bývajú veľmi pozitívne.

Čítajte aj: Náš tip na víkend: Vychutnajte si nočnú prehliadku kaštieľa a letohrádku v Markušovciach

Aj keď sa venuje prevažne barokovej hudbe počúva aj tú súčasnú. Nezanevrel ani na pank či metal, zo zvedavosti si občas pustí aj pop či dokonca rap. Okrem hudby ktorá sa mu stala povolaním, má Jakub rád prírodu, históriu, bicyklovanie či večerné čítanie.

Ak by ste ho chceli vidieť naživo, tak máte možnosť už tento víkend. V sobotu sa predstaví na hrade v Starej Ľubovni, v nedeľu zase v kostole panny Márie Fatimskej vo Ferčekovciach.

Talentovaný hudobník hrá na dobové nástroje aj na klasickú gitaru
4
Galéria
Zdroj: Jakub Mitrík
Jakubovi z Ferčekoviec učarovala baroková hudba
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM