JAB Rôzne

Trampoty novoveského špitálu s bezdomovcami. Vozia ich so zlyhávaním pečene aj v bezvedomí

Ľudí bez domova pomaly pribúda aj v Spišskej Novej Vsi. Na zohriatie, alebo zo zúfalstva často holdujú alkoholu. Nie jedenkrát sa ocitnú aj v spišskonovoveskej nemocnici.

Ilustračný obrázok k článku Trampoty novoveského špitálu s bezdomovcami. Vozia ich so zlyhávaním pečene aj v bezvedomí
Zdroj: Webnoviny.sk

O tom, koľko je bezdomovcov v meste, a kde sa najčastejšie zdržiavajú, sme vás informovali nedávno. Teraz sme si posvietili na to, s akými problémami najčastejšie končia v rukách lekárov.

Omrzliny či zlyhanie pečenie

Podľa primárky Renáty Šulákovej, problém v ošetrení ľudí bez domova nie je. „Horšie je to, že tých imobilných si nikto od nás nechce vziať a naša nemocnica nemá sociálne lôžka. Bezdomovcov väčšinou dovezie rýchla zdravotná pomoc, ktorá je k nim privolaná mestskou políciou, alebo náhodným okoloidúcim. Na príjem prídu z rôznymi zraneniami v zime najčastejšie s omrzlinami. Časté sú aj poruchy vnútorného prostredia, zlyhávanie pečene, alebo ich nájde polícia v bezvedomí. Keď to nie je vážne zranenie, ošetríme ich a idú preč,“ ozrejmila Šuláková.

Imobilných nikto nechce

Horšie je to s tými, ktorí musia byť v nemocnici hospitalizovaní. „Väčšinou všetci bezdomovci majú rôzne parazitárne ochorenia. Pred hospitalizáciou musíme pacienta odvšiviť, odsvrabiť, ostrihať a okúpať,“ vysvetlila postup primárka. „Samozrejme kvôli tým ochoreniam ich ošetrujeme v rukaviciach. Kým sa nezničia všetky parazity musí byť pacient izolovaný ,“ doplnila.

Ako ďalej pokračovala, imobilných po vyliečení nikto nechce. „Keď vieme, že majú nejakú rodinu tak ich kontaktujeme. Oslovíme aj krízové centrá, no bohužiaľ nikto nejaví o nich záujem. My si ich nechať nemôžeme,“ uzavrela Šuláková. Mobilní po vyliečení idú naspäť na ulicu a je u viacerých len otázkou času, kedy sa vrátia späť.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM