Kultúra Kultúra

Toto Spiš ešte nikdy nezažil: Ľudia zdvíhali hlavy k pozoruhodnému úkazu!

Rozhodne zaujímavé momenty, ktoré upútali pozornosť všetkých prítomných! Na námestí ste mohli zočiť pozoruhodnosť, ktorá na Spiši mala premiéru. Čo a kde sa vlastne dialo?

Ilustračný obrázok k článku Toto Spiš ešte nikdy nezažil: Ľudia zdvíhali hlavy k pozoruhodnému úkazu!
Zdroj: TASR

Nevšedná premiéra na Spiši sa udiala v Levoči. Vyvrcholenie medzinárodného kultúrneho festivalu a novinka na námestí prilákala do známeho mesta tisíce domácich a návštevníkov. No a zlatým klincom programu bol videomapping. Práve ten sme na Spiši ešte nikdy nezažili.

Ľudia si však užili aj folklórne skupiny, výstavu umeleckého fotografa, koncerty zvučný mien modernej populárnej hudby, Karpatský remeselný trh. A ako sme už spomenuli, nechýbali ani audiovizuálne efekty takzvaného videomappingu spojené s historický odkazom diela Majstra Pavla. Toto všetko prilákalo na námestie tisíce návštevníkov.

„Podujatie Tajomná Levoča, ktoré sa konalo 14. a 15. augusta, bola skutočným zlatým klincom 15. ročníka dvojmesačného Medzinárodného kultúrneho festivalu Dni Majstra Pavla,“ skonštatoval primátor Levoče Milan Majerský. Účastníci Tajomnej Levoče mohli vidieť prácu 220 remeselníkov v 85 stánkoch, ktoré lemovali Námestie Majstra Pavla a prezentovali prácu drotárov, keramikárov, včelárov, čipkárok a mnohých ďalších šikovných rúk. Program Tajomnej Levoče lákal najmä širokým spektrom aktivít. Dramaturgiu mesto postavilo tak, aby zaujala všetky vekové skupiny divákov.

„Chceli sme, aby vyhovovala žánrovo a každý si tam našiel to svoje,“ uviedla riaditeľka Mestského kultúrneho strediska mesta Levoča Ingrid Kamenická. Kamenická. Najviac však obyvateľov a návštevníkov prilákal na levočské námestie videomapping na zvonici historickej radnice, ktorý mal na Spiši premiéru. „Prostredníctvom audiovizuálnej prezentácie a after efectov sa zvonica historickej radnice premenila na zaujímavý úkaz s prvkami diela Majstra Pavla a rôznych ďalších efektov,“ vysvetľuje Kamenická.

Cez víkend v Levoči prebiehali súčasne tri podujatia – Dni Majstra Pavla, Karpatský remeselný trh a Tajomná Levoča. „Chceli sme domácim i návštevníkom priblížiť kultúru, ale aj to, čo bolo kedysi na Slovensku prácou a obživou. Celý festival Dni Majstra Pavla bol výborným zážitkom. Začalo to Medzinárodným festivalom vežovej hudby, farmárskymi a remeselnými trhmi počas celého obdobia. Veľkým záujmom prekvapila otvorená klietka hanby, v ktorej sa turisti môžu fotografovať, a prebiehalo veľa ďalších zaujímavých podujatí a aktivít, ktoré ľudí zaujali, a to nás potešilo,“ uzavrel Majerský.

Počas noci menila veža na historickej radnici svoju podobu
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM