Rôzne

Top slávy sa im nedostalo, rozhodne však stoja za pozornosť: 5 krás v okolí Spišskej, ktoré by bol hriech nezažiť

Okolie Spišskej je bohaté nielen na množstvo architektonických krás, ale aj tých prírodných. Prielom Hornádu či Tomášovský výhľad netreba zvlášť nikomu predstavovať. No v našom okolí sú aj iné zaujímavé miesta. Pripravili sme si pre vás päticu z takýchto miest, ktoré rozhodne stoja za vašu pozornosť

Ilustračný obrázok k článku Top slávy sa im nedostalo, rozhodne však stoja za pozornosť: 5 krás v okolí Spišskej, ktoré by bol hriech nezažiť
Zdroj: Dnes24.sk

Skala, ktorú musíte vidieť

Úžasný prírodný skvost sa nachádza len skok od Spišskej Novej Vsi. Rozsiahly skalný útvar sa nachádza neďaleko pravého brehu Hornádu medzi obcami Matejovce nad Hornádom a Chrasť nad Hornádom. Dlhý previs s vodopádom obklopený skalnými bralami, a drobnými jaskyňami je ideálne navštíviť v zime, kedy zamrznutá stekajúca voda vytvára skutočne strhujúcu scenériu. Tento prírodný úkaz zlákal aj dvoch fotografov zo Spišskej, ktorí ho len nedávno skvelo zachytili na fotkách.

Vodná nádrž

V poradí druhým prírodným úkazom v našom okolí je vodná nádrž Blajzloch. Ide o menšiu vodnú nádrž Slovenského raja na konci doliny rovnakého názvu. Leží pod úbočím vrchu Koč, kde bola vytvorená v 50. rokoch na ploche 1,5 ha. Zaujímavosťou je, že na dne umelo vytvoreného jazierka sa nachádza veľmi vzácne rastlinstvo. Ak ste teda ešte pri tomto jazere neboli , tak je vhodný čas nato, aby ste to napravili.

Slovenská rarita

Náučný banský chodník v mestskej časti Novoveská Huta sa nachádza približne 7 km od centra mesta a je situovaný prevažne v úbočiach Muráňa, dominantného kopca týčiaceho sa nad našim mestom. Novoveská Huta má charakter samostatnej osady. Historické záznamy o nej sú takmer vždy spájané s baníctvom a hutníctvom. Na Slovensku je raritou, aby v jedinej osade existovalo baníctvo až troch významných nerastných surovín. Nový náučný chodník bol otvorený iba nedávno – v septembri 2013. Osem náučných panelov a tri trasy chodníka vás zavedú po stopách miestnej montánnej histórie a zároveň ponúknu množstvo krásnych výhľadov na mesto, úbočia prírodnej rezervácie Muráň či Národný park Slovenský raj.

Zaujímavý prameň

Prírodnou raritou v Slovenskom raji je občasný prameň. Ako už z názvu vyplýva, voda vyviera na povrch len v istých časových intervaloch. Podzemné priestory tu majú tvar obráteného písmena V a voda začína vytekať až po ich naplnení. Časové intervaly medzi jednotlivými výtokmi nie sú rovnaké – závisia od množstva pozemných vôd a zrážok. Množstvo vytečenej vody tiež nie je rovnaké. Občasný prameň leží v nadmorskej výške 960 m.n.m. O existencii prameňa sa vedelo už viac ako pred 130 rokmi. Napriek tomu, že tento prameň nepatrí medzi top najnavštevovanejšie miesta v Slovenskom raji, hydrologické pomery Občasného prameňa popisoval aj známy slovenský geológ Dionýz Štúr.

Pohľad z vtáčej perspektívy

Najlepší výhľad do okolia budete mať určite v Slovenskom raji zo skalného masívu s názvom Havrania skala.. Nadmorská výška Havranej skaly je 1156 metrov a výstupom z obce Stratená prekonáte výškový rozdiel 351 metrov. Zaujímavý je nielen vrchol, z ktorého sa odkrýva pohľad na veľkú časť Slovenského raja, Kráľovu hoľu a v prípade dobrého počasia aj na Vysoké Tatry, ale aj samotný výstup privádza turistu na miesta, ktoré ho očaria krásou prírody bez výraznejšieho zásahu človeka. V skalnatých svahoch je viacero menších jaskynných priestorov. Pod Havraňou skalou nájdete už nami spomínaný aj geologický úkaz Občasný prameň.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM