Jakub Forgács Správy

Tieto zvieratá sa v zoo postarali o prekvapenie: Vyhrievajú sa na rozpálenom slnku, hoci sú zvyknuté na mrazy!

V Spišskej Novej Vsi sa v týchto dňoch nepotia len ľudia. V zoologickej záhrade musia horúčavy znášať aj zvieratá. Tie však majú na vysoké teploty dobrý recept. A niektoré sa dokonca postarali o prekvapenie :)

Ilustračný obrázok k článku Tieto zvieratá sa v zoo postarali o prekvapenie: Vyhrievajú sa na rozpálenom slnku, hoci sú zvyknuté na mrazy!
Zdroj: Dnes24.sk

Zvieratá v Zoologickej záhrade v Spišskej Novej Vsi znášajú horúčavy veľmi dobre. Uviedla to riaditeľka zoo Jana Dzuriková s tým, že v extrémnom teple zvieratám pomáha predovšetkým chládok, ktorý im vytvárajú stromy. „Je pravda, že tieto dni sú mimoriadne horúce, ja osobne si takéto teploty a tak dlho ani nepamätám. Je to dosť ťažké nielen pre ľudí, ale aj zvieratá. Tie naše však teplotou netrpia, pretože tu máme veľmi veľa stromov, ktoré vytvárajú príjemný chládok a tak sa nám zvyšuje aj návštevnosť, pretože aj ľudia vyhľadávajú tieň,“ uviedla.

Zvieratá dostávajú v týchto dňoch viacej čerstvej studenej vody, pracovníci zoo dbajú na ich pitný režim a niekedy zvieratá striekajú vodou. Asi najhoršie zvládajú teploty zvieratá, ktoré majú väčšiu srsť a kožušinu, teda napr. medvede, lamy či rácky hortobagyské. „My zmrzlinu, ľadové ovocie a podobné veci zvieratám nedávame, to v prírode nemajú, nie je to prirodzené. Dávame im ich prirodzenú potravu, snažíme sa, aby bola potrava čerstvá a hlavne im dávame čerstvú vodu. Tá im stačí, aby horúčavy prežili, netreba im zmrzlinu alebo drene,“ zdôraznila Dzuriková.

Vysoké teploty, naopak, vyhovujú exotickým druhom vtáctva či opiciam, hoci aj tie sa pred horúčavami občas skrývajú. Ostré slnko neprekáža ani levovi a čo je podľa riaditeľky zoo prekvapujúce, vyhrievajú sa na ňom napr. aj lamy alpaky a lamy ktoré, ktoré sú zvyknuté na vysoké mínusové teploty. „Klíma sa pomaly mení, u nás sú už teploty ako v niektorých letoviskách, čo sa časom môže prejaviť aj na zvieratách. Budú sa presúvať tam, kde im je príjemnejšie, od nás teda budú odchádzať za chládkom, a naopak, budú prichádzať zvieratá, ktoré majú radi teplo. Obávam sa, že sa nám časom zmení naša fauna a možno aj flóra,“ konštatovala Dzuriková.

S návštevnosťou sú v spišskonovoveskej zoo zatiaľ spokojní, od začiatku roka do konca júla ju navštívilo už o 3000 ľudí viac ako za to isté obdobie vlani. Príjemné teplé počasie podľa riaditeľky prispieva k návštevnosti. „Veríme, že to tak bude pokračovať aj naďalej a konečne prekonáme stotisícovú návštevnosť,“ dodala Dzuriková. Novinkou tejto sezóny sú tzv. zookrúžky, najbližšie sa na jednom z nich budú môcť zúčastniť deti v piatok 14. augusta, témou je hmyz. O dva týždne sa zase budú deti venovať plazom. Čo sa zvierat týka, tak v tomto roku pribudlo v zoo 14 plameniakov a dva jaky. „Nové zvieratká sa adaptovali, darí sa im a radosť z nich majú aj naši návštevníci,“ uzavrela Dzuriková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM