JAB Samospráva

Táto dedina na Spiši pred voľbami upútala pozornosť: Starostom už nechce byť nikto!

Komunálne voľby sa nezadržateľne blížia. Kým v okolitých dedinách sa o post starostu pobije aj deväť kandidátov v Harakovciach je to inak. V malej dedinke nekandiduje nik.

Ilustračný obrázok k článku Táto dedina na Spiši pred voľbami upútala pozornosť: Starostom už nechce byť nikto!
Foto: Jana Buvalová

Harakovce je malá obec v Levočskom okrese. O tom, že je naozaj malá svedčí aj počet obyvateľov. Je ich 67. Starostkou je Božena Melíšková, ktorá už ďalej, ale kandidovať nechce a nikto iný o tento post záujem nemá. Boli sme zvedaví, prečo sa tak rozhodla. „Ja pracujem ako kuchárka v Žehre a po mojej pracovnej dobe pôsobím ako starostka v obci a časovo je to pre mňa náročné,“ vyjadrila sa terajšia starostka.

V Harakovciach je spokojná

Podľa jej slov robotu si musela pohľadal z existenčných dôvodov, lebo ako starostka výplatu už dva roky nemala. „Obec má k dispozícii peniaze, z ktorých sa každý mesiac musia zaplatiť základné veci ako plyn , obecná elektrika, odvoz smetí a odvody,“ vymenovala. Zvyšné peniaze by mali ostať ako výplata starostke, no po zaplatení všetkého nič neostane. A ako si vysvetľuje starostka nezáujem ľudí kandidovať na jej post. „My sme malá obec, všetci mladí dochádzajú za prácou a na starostovanie nemajú čas, tí ostatní už majú zase pokročilí vek,“ ozrejmila Melíšková. Aj keď starostkou už byť nechce, na rodnú dedinu nedá dopustiť. „Ja som tu spokojná. Narodila som sa tu a dúfam, že tu aj dožijem,“ uzavrela starostka Harakoviec.

Čo hovoria obyvatelia?

Zaujímal nás aj postoj obyvateľov Harakoviec. Pýtali sme sa čo im v obci chýba a čo hovoria na to, že nikto nekandiduje za ich starostu. „Ja som spokojný, mne nič nechýba, už mám po osemdesiatke,“ odpovedal nám jeden z obyvateľov. „Syn na poli orie, spýtam sa ho či by nechcel byť starostom,“ doplnil. Či to myslel vážne je otázne. Ani ďalšia obyvateľka sa nesťažuje. „Mne tu nechýba nič, ani kanalizácia, všetci máme žumpu. Je tu málo mladých, tak nemá kto kandidovať,“ vyjadrila sa .

„Som rodáčka z Harakoviec, ale bývam v Levoči,“ povedala nám okoloidúca pani. Na naše otázky reagovala takto. „Ja sem chodím dosť často, lebo opatrujem rodičov. Určite tu chýba kanalizácia. Začali robiť niečo s vodou, ale nedokončili to.“ Ako sa ďalej vyjadrila s malého príjmu čo má obec sa vyskakovať nedá a nemôže s tým urobiť nič ani starostka. A čo si myslí o tom, že starostka už nekandiduje? „Ja sa jej ani nečudujem, veď kto by už robil zadarmo,“ dodala.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM