JAB Rôzne

Svojimi vystúpeniami dostali už nejedného diváka: Predstavujeme vám Východňarske šarkanice

Sú z východu, majú príznačný názov a ich spev či temperament si dokáže získať divákov. Zoznámte sa so ženskou speváckou skupinou Východňarske šarkanice.

Ilustračný obrázok k článku Svojimi vystúpeniami dostali už nejedného diváka: Predstavujeme vám Východňarske šarkanice
Zdroj: Dnes24.sk

Hoci vznikli len pred dvomi rokmi, svojim temperamentom a piesňami si získali nejedného diváka a cez víkendy sa ani nezastavia. Ženská spevácka skupina s príznačným názvom Východňarske šarkanice je zložená zo štyroch šarkaníc zo Spišskej Novej Vsi, Popradu a Kežmarku. Niečo viac nám prezradila Novovešťanka a jej spoluzakladateľka, Janka Puklušová.

„Vychodňarske šarkanice vznikli dosť zvláštne. Stretli sme sa s Nataškou (ďalšia členka speváckej skupiny), a keďže sme sa nudili, napadlo nás stvoriť spevácky ženský súbor. Ja som začínala veľmi dávno v SĽUK-u, potom som spolupracovala s FS Krtišan a s Natašou spolu vo FS Vagonár, kde sme sa stretli s ďalšími speváčkami,“ prezradila Janka.

Vychodňarske šarkanice to poriadne rozbalili v centre Spišskej
2
Galéria

Doplnila, že ako pravé východniarky sa snažia spievať pesničky z východu, ktoré im dávajú veľa energie. „Východ je pre nás najkrajší, spolupracujeme s Ľudovou hudbou Košuľa, s ktorou je radosť pracovať. Každý z ich členov je skvelý a profesionálny muzikant,“ uviedla.

Hoci sú Východňarske šarkanice ako skupina na ľudovej hudobnej scéne pomerne krátko, priznala, že cez víkendy sa ani nezastavia a niekedy majú aj štyri vystúpenia a to i s prejazdom aj 200 kilometrov.„My sa veľmi tešíme všetkým ponukám ale naši partneri nie. Musia to však jednoducho vydržať a preto ich veľmi ľúbime,“ povedala Janka Puklušová s úsmevom.

Napriek dlhému cestovaniu je však každé vystúpenie v absolútnom nasadení dievčat s poriadnou dávkou energie. Tú majú ako správne východniarky v sebe. „Do našich vystúpení sa snažíme zakomponovať hlavne slobodu a cítenie každého umelca. Na javisku sa každý cíti naozaj ako ryba vo vode a keď je spolupráca s divákom, to je naozaj najviac,“ povedala nám s tým, že z každého vystúpenia odchádzajú s vtipným zážitkom, hlavne keď na pódium vytiahnu nejakého diváka.

Východňarske šarkanice ste mohli vidieť v rámci kultúrneho leta aj pred Redutou v Spišskej Novej Vsi a v najbližšom čase ich čaká ešte veľa zážitkov na Hontianskej paráde, v Rajeckých Tepliciach, Tekovských Lužanoch, v Trebišove, v Tvrdošíne a na iných mestách či v obciach na Slovensku. Novovešťania ich opäť uvidia počas Vianočných trhov.

„Našich priaznivcov pozdravujeme a prajeme veľa ščesca, zdravia i Božeho požehnaňa na mnohaja i blahaja ľita, to vám želajú Vychodňarske šarkanice a ľudová hudba Košuľa.“

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM