Tlačové správy

Tablety sa v škole osvedčili, chcú ich učitelia i žiaci

Skúsenosti s výučbou pomocou tabletov a ďalších dotykových technológií boli hlavnou témou konferencie ŠKOLA NA DOTYK LIVE 2.

Ilustračný obrázok k článku Tablety sa v škole osvedčili, chcú ich učitelia i žiaci
Zdroj: Dnes24.sk

Nadviazala tak na poznatky získané v pilotnom projekte, ktorý v minulom školskom roku, v spolupráci s desiatimi vybranými školami z celého Slovenska, realizovala nezisková organizácia EDULAB s podporou spoločnosti Samsung Electronics Czech and Slovak. Išlo doposiaľ o najväčší projekt zameraný na výučbu pomocou tabletov na Slovensku, na ktorom participovalo 100 pedagógov a do kontaktu s tabletmi prichádzalo pravidelne takmer 1 000 žiakov.

„Množstvo učiteľov získalo v minulom školskom roku cenné skúsenosti, ako pracovať v triede s tabletmi. V súvislosti s masívnym nasadením 20 tisícov tabletov, ktoré školy dostali od rezortu školstva by bola veľká škoda sa s týmito skúsenosťami nepodeliť,“ povedal Ján Machaj, riaditeľ EDULAB-u.

Na objavovanie nových možností moderných technológií vo výučbe vyzval vo svojom príspevku aj minister školstva, vedy a techniky SR Peter Pellegrini. „Výsledky projektu Škola na dotyk v minulom roku ukázali pozitívne skúsenosti, na ktoré by sme chceli nadviazať v celoštátnom meradle. Digitálne prostredie sa stáva realitou, na ktorú musia školy pružne reagovať a svojich žiakov a študentov naň čo najlepšie pripraviť. Len tak bude Slovensko aj v budúcnosti modernou, vzdelanou a tým pádom aj konkurencieschopnou krajinou,“ dodal Peter Pellegrini.

Jeho slová potvrdzujú aj výsledky nezávislej hodnotiacej štúdie, ktoré na konferencii prezentoval jej autor, psychológ Radomír Masaryk. „S výnimkou matematiky, vo všetkých kategóriách mierne stúpla úroveň vlastného vnímania školskej úspešnosti zo strany žiakov. Najvýznamnejšie to bolo pri všeobecných schopnostiach a čítaní,“ informoval R. Masaryk. Podľa štúdie, až 100 zo 103 žiakov by si želalo trvalo sa učiť pomocou tabletov a až 98 zo 103 žiakov by tablety chcelo na všetkých predmetoch. Pozitívne názory na prítomnosť technológií vo výučbe vyjadrili v štúdii aj samotní pedagógovia. Podľa nich, tabletymali na žiakov jednoznačne pozitívny vplyv, hlavne na ich motiváciu, kreativitu, zodpovednosť, ale aj rozvoj spôsobilostí pri práci s technológiami. Učitelia ocenili na tabletoch aj možnosť práce individuálnym tempom.

Pozitívny vplyv technológií pri výučbe vyzdvihol aj Daewon Kim, prezident spoločnosti Samsung Electronics Czech and Slovak. „Doterajšie skúsenosti ukazujú, že využitie tabletov v triedach má mnoho výhod. Zvyšujú motiváciu študentov ísť viac do hĺbky preberanej témy, lebo im umožňujú zbierať informácie individuálne, nad rámec tých, ktoré im sprostredkuje škola a s ktorými sa následne môžu podeliť sostatným v triede. Tým sa zároveň podporuje vzájomná komunikácia a spolupráca v skupine, flexibilita aj kreativita. A to sú presne tie vlastnosti, ktoré študenti budú potrebovať pre úspešné uplatnenie na trhu práce,“ Daewon Kim.

Na konferencii ŠKOLA NA DOTYK LIVE 2 sa zúčastnilo 250 pedagógov z materských, základných a stredných škôl z celého Slovenska. Okrem príspevkov hostí si vypočuli aj prezentácie učiteľov, ktorí s tabletmi vyučovali v rámci pilotného projektu v minulom školskom roku. Tí informovali o praktických výhodách využitia tabletov na vyučovaní v triede, o ich využití v školských projektoch, ale napríklad aj pri výučbe v teréne.


O organizácii:
EDULAB je nezisková organizácia, ktorej cieľom je prispieť k hľadaniu podoby školy v digitálnom veku. Digitálne technológie spôsobujú v našom svete revolúciu a školstvo sa na nej musí aktívne podieľať, nie len pasívne reflektovať. Našim cieľom je umožniť spoluprácu súkromného sektora a škôl, podieľať sa na tvorbe kvalitného digitálneho učiva a vytvoriť v školách prostredie pre digitálne vzdelávanie. Chceme tým vytvoriť platformu v rámci ktorej budú školy, súkromné spoločnosti a inovatívni jednotlivci aktívne tvoriť podobu budúcnosti našich škôl. Ďalšie informácie nájdete na: www.edulab.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM