Miroslav Pomajdík Správy

Súťaž v čítaní a písaní Braillovho písma: Najlepší prečítajú súťažný text za dve a pol minúty!

V priestoroch Slovenskej knižnice pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči sa uskutoční unikátna akcia. Až 21 najlepších súťažiacich z celého Slovenska si zmeria svoje sily v čítaní a písaní Braillovho písma. Víťazmi sa stanú najrýchlejší z nich.

Ilustračný obrázok k článku Súťaž v čítaní a písaní Braillovho písma: Najlepší prečítajú súťažný text za dve a pol minúty!
Zdroj: TASR

„Zo 68 súťažiacich postúpilo do celoslovenského finále 21, z toho sedem je prihlásených do kategórie písanie a 14 do kategórie čítanie," uviedla na margo pripravovaného podujatia PR manažérka Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNaSS) Simona Šípová.

V krajských kolách dokázali niektorí súťažiaci prečítať súťažný text v Braillovom písme už za dve a pol minúty a na Pichtovom stroji ho najlepší napísali za 1,54 minúty. Organizátori chcú takýmito akciami spopularizovať Braillovo písmo. Začiatok súťaže je naplánovaný na sobotu 26. októbra o 13:30 hod. Vyhlásenie výsledkov a koncert country kapely Domovina prebehne v ten istý deň o 19:00 hod.

„Moderné elektronické zariadenia sú na jednej strane veľkým pomocníkom nevidiacich ľudí pri získavaní informácií, ale majú aj nepriaznivé dôsledky. Výskumy v zahraničí jasne preukázali, že obmedzovanie aktívneho čítania Braillovho písma, ktoré je nahradzované počúvaním textu čítaného hlasom, má vplyv na rozvoj verbálnej komunikácie a schopnosti štylizovať náročnejší text. Preto Braillovo písmo ostáva najdôležitejším atribútom slepeckej gramotnosti a naším cieľom je tento plamienok udržiavať a rozdúchavať," hovorí Josef Zbranek, podpredseda ÚNaSS a organizátor spomínanej súťaže.

ÚNaSS je občianske združenie, ktoré vzniklo v roku 1990 a momentálne má 4 464 členov, ktorí pochádzajú z radov nevidiacich, slabozrakých ľudí, ich priaznivcov, priateľov a rodičov. Členovia sú združení v 68 základných organizáciách po celom Slovensku. Svoje služby, poradenstvo a aktivity poskytuje ľuďom so zrakovým postihnutím bezplatne v každom kraji Slovenska.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM