Rôzne

Spoznávate novoveskú bytovku na fotke? TOTO prvenstvo jej už nikto nevezme!

Obraz Spišskej Novej Vsi dnes vypĺňajú zo značnej miery aj bytové domy. No nebolo tomu tak vždy a bytovky sa tu neobjavili zrazu a naraz.

Ilustračný obrázok k článku Spoznávate novoveskú bytovku na fotke? TOTO prvenstvo jej už nikto nevezme!
4
Galéria

Nahliadnite s nami na malú chvíľu do sídliskovej histórie Spišskej Novej Vsi. Aj keď si naše mesto dnes už bez bytových domov ani nedokážeme predstaviť, do prvých bytov sa tu ľudia začali sťahovať až v 60-tych rokoch minulého storočia.

Práve vtedy uzrelo svetlo sveta najstaršie novoveské sídlisko – vtedajšie sídlisko Družba, dnes oficiálne sídlisko gen. Svobodu, ale pre všetkých najznámejšie ako Tarča.

V roku 1961 sa začala projektová príprava výstavby uvedeného sídliska, so samotnou jeho stavbou sa začalo podľa dostupných informácii v roku 1963. Po dostavaní Tarče prišlo na rad najväčšie sídlisko v Spišskej Novej Vsi – Mier.

Až v roku 1973 sa začala predprojektová príprava nových sídlisk Východ a Západ I. Od vlastníkov sa postupne vykupovali domy a pozemky, na mieste ktorých mali sídliská vyrásť. Ako sme sa dozvedeli z dejín výstavby mesta, v oblasti bytovej výstavby došlo ku kvantitatívnemu skoku, ked‘ za obdobie rokov 1976 až 1979 bolo do užívania odovzdaných 855 bytov.

V roku 1979 bola začatá výstavba sídliska Východ s plánovanými 570 bytovými jednotkami. Ako posledné prišlo na rad sídlisko Západ.

My sme sa však pozreli aj na ďalšiu zaujímavú vec. A to na to, ktorý panelový dom bol v našom meste postavený ako prvý. A prvenstvom sa môže pochváliť panelák na Baníckej ulici. Podľa publikácií zaoberajúcimi sa históriou mesta ide v Spišskej Novej Vsi o vôbec prvý panelový vežiak.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

OBRAZOM:S bytovkou v Spišskej je spätá zaujímavosť. Aha, aké prvenstvo jej patrí
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM