Tlačové správy

Športovci z regiónu: Bojujeme za našu Špišskú

Traja vrcholoví športovci a kandidáti na poslancov mestského zastupiteľstva sa v blížiacich komunálnych voľbách uchádzajú o priazeň spišskonovoveských voličov.

Ilustračný obrázok k článku Športovci z regiónu: Bojujeme za našu Špišskú
Zdroj: Dnes24.sk

Sú mladí, úspešní, ambiciózni, neúnavní, plní entuziazmu a plánov do budúcnosti. A nielen tej osobnej. Ide im najmä o naše deti, ktoré sú pre túto trojicu športovcov naozaj „srdečnou záležitosťou“. Všetci sa športu venujú od útleho detstva, poznajú jeho pozitíva, ale i úskalia, ktoré aktívny vrcholový šport so sebou prináša. Rovnako im nie je ľahostajný ani osud budúcej generácie, ktorá sa v dnešnom pretechnizovanom svete stále menej a menej zapája do športových aktivít a pohybu vôbec. Martina Muchová, Dávid Demečko a Ľubomír Vaic sa zhodujú v názore, že je najvyšší čas, aby sa s tým niečo urobilo. Svoju poslaneckú prácu vidia v presadzovaní ďalšieho rozvoja športu, aby vytiahli ľudí spred televízorov a počítačov a pritiahli ich k aktívnemu športu a pohybu.Latku si postavil vysoko a svoje zverenkyne doviedol v premiérovej sezóne 2012/2013 k bronzovým medailám.

Dávid Demečko, 33-ročný basketbalista a súčasný tréner extraligového ŠKBD Rücon Spišská Nová Ves, je najmladším z trojice poslaneckých kandidátov zo športového spektra. „Bojovník na pohľadanie, srdciar, pes – obranár“ boli najčastejšie prívlastky hráča, ktorý si počas svojej aktívnej ligovej kariéry v svojich nezameniteľných podkolienkach podmanil fanúšikov basketbalu nielen v Spišskej Novej Vsi, ale aj v Pezinku, Leviciach, Lučenci či košickej Slávii TU. Dávid sa istý čas v detstve venoval aj futbalu, ale dynamika basketbalu si ho natrvalo podmanila. Keď po skončení aktívnej hráčskej kariéry ako vyštudovaný tréner dostal ponuku trénovať ŠKBD Rücon Spišská Nová Ves, neváhal a túto výzvu prijal.

„Každý máme svoje sny. S malými deťmi pracujem od prípravky a vidím, že potrebujú viac pohybu. Ako poslanec by som pozornosť mesta chcel upriamiť nielen na vrcholový šport, ale hlavne na tie malé detičky. Sám som otcom dvoch dcér a záleží mi na tom, aby som presvedčil občanov, že zdravé deti = spokojný rodič = spokojný občan“, vysvetlil jeden zo svojich dôvodov kandidovať na poslanca mestského zastupiteľstva Dávid Demečko.

Martina Muchová, 34-ročná hokejistka HC OSY Spišská Nová Ves, sa športu venuje od malička. Jej prvý športový klub nebol hokejový, ale jazdecký klub TJ Slávia SNV. Celé detstvo strávila pri koňoch, pretože ženský hokej ako taký, v meste ešte neexistoval. Najprv zvažovala futbal, ale hokej sa jej zapáčil natoľko, že prijala pozvánku na letnú prípravu do začínajúceho družstva, čím sa začala písať 18-ročná história spišskonovoveskej hokejistky „Mušky“ – ako ju v tíme familiárne volajú. Dlhoročná útočníčka na ľavom krídle, riaditeľka HC OSY a donedávna aj ich kapitánka, mala so svojím tímom vždy len tie najvyššie ambície. Minulý rok OSY skončili na druhom mieste, čo bolo pre nich veľkým sklamaním, avšak ich doterajší úspech je nespochybniteľný. Keďže ženský hokej na Slovensku má len jednu ligu, každá z hráčok má aj civilné zamestnanie. Martina Muchová, ktorá je zatiaľ slobodná, pracuje ako vedúca komunikačného oddelenia na Spišskom hrade a okrem svojej práce a aktívnej hokejovej kariére sa s veľkým zanietením venuje aj organizačnej práci v HC OSY.

„Ako poslankyňa chcem prostredníctvom rôznych programov pomôcť aj rodičom nadaných detí, ktorí majú obmedzené finančné prostriedky. Nemám na mysli podporu len pre kolektívne športy, ale aj iné, netradičné, ako napr. tenis či ľahká atletika. Keď sa deti všeobecne venujú športu, vyrastajú v komunite, kde si okrem športových, pestujú aj iné zručnosti. Učia sa komunikovať tvárou v tvár, pracovať v tíme, navzájom sa tolerovať a rešpektovať. Stávajú sa sociálnejšími a dokážu sa správať aj vo vypätých situáciách. Naučia sa nielen vyhrávať, ale prijímať aj prehry“, zanietene sa so svojimi ambíciami podelila Martina Muchová.

Ľubomír Vaic, 37-ročný držiteľ striebornej a bronzovej medaily z majstrovstiev sveta, chce zúročiť svoje skúsenosti nazbierané počas bohatej kariéry a pomôcť novoveskému hokeju. A svoje odhodlanie začal napĺňať v HK Spišská Nová Ves hneď od začiatku. V klube zastáva tri funkcie – je kapitánom, trénerom a funkcionárom. Dlhoročná a pestrá hokejová kariéra zaviedla Ľ. Vaica z Popradu na jeden rok do Spišskej Novej Vsi, odkiaľ odišiel do Košíc na dve sezóny, potom bol draftovaný za more do Vancouver Canucks, kde hral jednu sezónu, a na ďalšiu sa vrátil do Košíc. Znova sa ocitol v Amerike a potom začalo jeho cestovanie po Európe. Rok bol v Nemecku v Berlíne, ďalší rok vo Vsetíne a potom hral rok vo Fínsku a v nasledujúcom roku si v Rusku obliekal hokejový dres Magnitogorska. Po Rusku odišiel na tri roky do Liberca, prestúpil na jeden rok do Sparty Praha, po ktorej nasledoval Slovan Bratislava, kde hral necelé tri roky. Na konci tohto kontraktu bol ešte tri mesiace vo Švédsku pred tým, kým nastúpil do Popradu, kde odohral tri sezóny. Kruh sa uzavrel jeho návratom na domáci ľad v Spišskej Novej Vsi, kde sa otec dvoch dcér so svojou rodinou natrvalo usadil.

Tento úspešný hokejista si už splnil svoj hokejový sen – hrať v americkej NHL, a preto je rozhodnutý po tejto sezóne zavesiť svoje korčule aktívneho hráča na klinec. „Na Slovensku je toho dosť, čo by bolo treba zlepšovať a, samozrejme, všetko začína u malých detí a mladých hráčov,“ začal objasňovať svoje pohnútky kandidovať na poslanca do MsZ Ľubomír Vaic. „Myslím si, že šport je, alebo by mal byť, liekom pre mladú generáciu v tom, že cez šport môže niečo dokázať a v budúcnosti vytvárať hodnoty pre nás všetkých. Iba vtedy, keď bude zdravá a šťastná,“ doplnil úspešný hokejista.

I keď je naše mesto považované za akési kultúrne centrum Spiša, máme právo nazvať ho i MESTOM ŠPORTU. Najlepšie to azda vyjadria financie, ktoré boli na aktívnu športovú činnosť v uplynulom volebnom období vynaložené. V súčasnosti mesto podporuje športovú činnosť 33 športových klubov, ktoré sú združené v Rade športových klubov. V nich športuje 2 239 športovcov, z toho 73 % je naša mládež. Pri poskytovaní prostriedkov sa berie do úvahy hlavne zastúpenie mládeže v jednotlivých kluboch, ich reprezentačné výsledky, celková úroveň súťaží, spoločenský rozmer, ale i divácky záujem a, samozrejme, finančná náročnosť daného športu. Sumou 759 830 eur podporilo mesto tieto kluby priamymi dotáciami a suma 2 407 180 eur vyjadruje finančné náklady mesta, ktoré boli použité na 2 150 hodín poskytnutých športovým klubom v zariadeniach v Správe telovýchovných zariadení bezplatne. V číselnom vyjadrení je takto možné preukázať finančný podiel mesta na fungovaní, napr. troch najväčších klubov v meste:

Hokejový klub: 1 018 800 eur (dotácie 264 400 eur + športové zariadenia v hodnote 754 400 eur)
Basketbalový klub: 475 990 eur (dotácie 151 000 eur + športové zariadenia v hodnote 324 990 eur)
Futbalový klub: 722 200 eur (dotácie 151 000 eur + športové zariadenia v hodnote 571 200 eur, v tom nie sú zarátané náklady na futbalové triedy trénujúce v športovej hale – 21 600 eur)

Okrem vyššie uvedeného je nutné podotknúť, že mesto prispieva všetkým návštevníkom športových zariadení. Uviesť môžeme príklad ceny lístka pre vstup na plaváreň a kúpalisko, ktorá je 2,50 eur na dospelú osobu. ZŤP, osoby staršie ako 62 rokov a deti do 15 rokov majú vstup 1,80 eur. Ročný náklad na prevádzku týchto objektov je cca 555 000 eur, pričom príjem zo vstupného tvorí iba 42,5 %. Do celkovej výšky nákladov mesto teda uhrádza 57,50 %. V prepočte na jedného návštevníka by vstupné bez príspevku mesta bolo 5,04 eur! Čiže každému dospelému návštevníkovi týchto zariadení mesto prispieva 2,54 eur, deťom, seniorom a ZŤP je to až 3,54 eur na jeden vstup. Takéto podmienky pre širokú verejnosť ako i aktívnych športovcov si môže dovoliť iba mesto vo vynikajúcej finančnej kondícii! V porovnaní s inými mestami majú teda naši športovci určite jedny z najlepších podmienok na Slovensku a chceme ich naďalej zlepšovať.

autor: Katarína Česlová

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy. Jeho názory sa nemôžu spájať so stanoviskami a postavením siete portálov Global 24.

Športovci z regiónu: BOJUJEME ZA NAŠU SPIŠSKÚ
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM