JAB Rôzne

Športovci, maliarka, televízne tváre... TIETO známe mená drali lavice na Javorke v Spišskej!

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, či ste náhodou nechodili na niektorú spišskonoveskú školu, tak ako známe osobnosti? Napríklad na terajšom gymnáziu na Javorke dral lavice reportér z televízie Markíza Peter Bednár či tenistka Monika Širilová. To však nie je všetko...

Ilustračný obrázok k článku Športovci, maliarka, televízne tváre... TIETO známe mená drali lavice na Javorke v Spišskej!
Zdroj: TASR

Gymnázium Javorka je známe aj ako osemročné jazykové gymnázium. Z jeho lavíc vyšli žiaci, ktorí našli uplatnenie po celom svete. Túto školu navštevovala napríklad jojkárska reportérka Denisa Pirníková či už spomínaný reportér Telerána Peter Bednár. Aj bývalej žiačke Ľubomíre Rakovskej učarovalo spravodajstvo a vidieť ste ju mohli na TA3.

Športovci aj umelci

Ako nám prezradila riaditeľka gymnázia, táto škola má svoju žiačku aj na americkej ambasáde a je ňou Miriama Letovanec Svetkovská a v Honkongu zase pôsobí známa architektka Zuzana Mižíková. „Môžem spomenúť aj maliarku Máriu Valenčíkovú, ktorú ľudia poznajú pod umeleckým menom Hula. Jej zaujímavé obrazy môžete vidieť na rôznych vernisážach. No žiakom našej školy bol aj hokejista Adam Lapšanský, tenistka Monika Širilová či tréner našich extaligových basketbalistiek Dávid Demečko,“ vymenovala riaditeľka školy Mária Káľavská.

Nové študijné odbory

Gymnázium vzniklo transformáciou zo základnej školy 1. 9. 1992. „V prvom roku boli otvorené dve triedy osemročného a jedna trieda štvorročného štúdia so zameraním na cudzie jazyky. Neskôr bola ponuka rozšírená o štúdium zamerané na informatiku,“ prezradila riaditeľka. V súčasnosti je na škole 17 tried, čo predstavuje vyše 400 žiakov a študentov. Podľa slov riaditeľky dodnes ako jediná škola v Spišskej Novej Vsi ponúka Javorka 8-ročné štúdium, vďaka ktorému sa žiak učí v inteligenčne vyrovnanejšom kolektíve.

„Tento rok prechádza reformou aj klasické 4-ročné štúdium. Od budúceho roka otvoríme 1 triedu gymnázia, ktorá bude orientovaná na informatiku, programovanie, technológie a prírodovedné predmety. Tu bude vyučovanie podporené spoluprácou s externými odborníkmi z firiem, ktorí budú prakticky vyučovať programovanie, sieťové systémy a ďalšie odvetvia digitálnych technológií,“ uzavrela Káľavská.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM