JAB Rôzne

Spomínate si na ne? Takéto výšivky kedysi zdobili domácnosti v Spišskej a okolí, FOTO

Diela zrodené poctivou ručnou prácou našich starých mám. V Spišskej a okolí sa dodnes zachovali krásne výšivky, ktoré kedysi zdobili príbytky obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku Spomínate si na ne? Takéto výšivky kedysi zdobili domácnosti v Spišskej a okolí, FOTO
8
Galéria
Zdroj: archív Mária Síkorová

Krásne ručné diela v podobe výšiviek, ktoré kedysi bežne krášlili naše príbytky, nájdeme aj u niektorých Novovešťanov, či ľudí v okolí, v opatere dodnes. Sú živou spomienkou a súčasne pamiatkou na našich milovaných. Tiež nám už pri prvom pohľade na ne prezrádzajú zaujímavosti o našich zvykoch či tradíciách.

Výšivky, ktoré niektorí poznajú aj pod názvom vyšívané nástenky, visievali tradične v kuchyni alebo na mieste, kde sa nachádzala nádoba s vodou. Novovešťania, ale aj obyvatelia z okolia, obľubovali napríklad motívy ľudí, zvierat, rastlín, či detí. Mnohé okrem vyšívaných obrázkov hlásali aj krátke no výstižné porekadlá, či inak zaujímavý text.

V kuchyni

S niekoľkými takýmito výšivkami nás zoznámila aj Pani Terézia z Markušoviec. Podľa jej slov majú niektoré výšivky už aj viac ako 60 rokov. „Mám ich ešte od mojej babky, aj od mamky. Niektoré som vyšívala niekedy aj ja,“ povedala nám. Výšivky podľa jej slov zvykli bývať najmä v kuchyni, vlastne tam, kde sa domáci najviac zdržiavali.

„Čo si ja pamätám, my sme mali výšivku zavesenú aj nad divánom, ale aj pri umývadle. Keďže vtedy vodovod nebol, mali sme taký stojan s lavórom, kde sa umývalo. Vedľa toho bola lavica, kde boli vedrá s čistou vodou, ktorá sa doniesla zo studne. A nad lavičkou bola výšivka s rôznymi námetmi. Mali sme aj výšivku s výstižným nápisom hrebene,“ zaspomínala pani Terézia.

Rôzne motívy

Pani Terézia ďalej prezradila, že vyšívalo sa ľanové plátno a farby sa vyberali podľa vlastného vkusu, alebo podľa predlohy, ktorú odkukali od susedky. Hotová výšivka sa musela poriadne vyprať a naškrobiť. „Keďže škrob sa v tej dobe kúpiť nedal, varili sme si doma takzvaný krochmaľ z múky a vody. Potom sa výšivka naškrobila a nechala do polosucha osušiť, aby sa mohla následne vyžehliť,“ priblížila Terézia.

Texty na výšivkách boli tiež rôzne. „My sme mali napísané napríklad – Útulný domov, jediné šťastie či Hľadosť kvetov pominie, ,naša láska nezhynie. Počas vianočných sviatkov sme mali špeciálnu výšivku s výstižným textom Tichá noc, svätá noc,“ doplnila pani Terézia.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Diela zrodené ručnou prácou starých mám: Krásne výšivky zo Spišskej a okolia
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM