JAB Iné športy

Spišských 333 EXTREME: Na hranicu svojich síl siahlo 122 cyklistov, toto sú víťazi

Poriadne adrenalínové preteky nadšencov horskej cyklistiky štartovali zo Spišskej už po piatykrát. Náročná, niekoľkohodinová súťaž, napokon spoznala svojich víťazov.

Ilustračný obrázok k článku Spišských 333 EXTREME: Na hranicu svojich síl siahlo 122 cyklistov, toto sú víťazi
17
Galéria

Piaty ročník pretekov Spišských 333 EXTREME odštartoval v piatok 21. júla spred Športovej haly v Spišskej Novej. Na štart sa postavilo podľa slov organizátora 122 pretekárov a pretekárok , aby zabojovali na bicykli s prírodou Spiša aj na hranici svojich možností. V rámci týchto nonstop pretekov bez podpory zdolávali trať o dĺžke 333 km, alebo jej skrátenú verziu v dĺžke 222 km, v časovom limite 33 hodín.

Ako priblížil riaditeľ pretekov Pavol Bečarik, na krátkej trati štartovalo 70 pretekárov, z toho 5 žien. Na dlhej trati štartovalo 52 pretekárov, z toho dve ženy. Súťažiaci pochádzali z rôznych častí Slovenska aj Česka. „ 29 cyklistov nedokončilo preteky z rôznych dôvodov, či už technických, alebo fyzických,“ uviedol.

Extrémnu trať 333 km po krásnej prírode Spiša najrýchlejšie s časom 16 hodín 53 minút už po štvrtýkrát zdolal Peter Benko z Popradu. Na druhom mieste skončil Peter Dzurnak z Gelnice a tretiu priečku obsadil Novovešťan Miro Palička. Z dvoch štartujúcich žien náročnú trasu za 29 hodín a 49 minút zdolala a po druhýkrát sa stala víťazkou Ivona Vaľová zo Spišskej Novej Vsi. Na skrátenej trase sa v kategórii žien stala víťazkou Tatiana Kaliská z Brezna a na tej istej trase u mužov zvíťazil Martin Frankovič z Chrasti nad Hornádom.

Ako povedal štvornásobný víťaz Peter Benko, trasa bola náročná a keďže absolvoval už štyri ročníky, zhodnotil, že bola aj zo všetkých doposiaľ najťažšia. „Ešte keby organizátori pridali na trasu Košiarny Briežok, tak by jej nič nechýbalo,“ zasmial sa víťaz a dodal, že najnáročnejším momentom na trati bolo stúpanie do Dúbravy proti vetru a dažďu.

Zaujímalo nás, či sa na tieto preteky aj nejako špeciálne pripravuje. „Špeciálnu prípravu na tieto preteky nemám, ale keďže sa počas roka pripravujem aj na 24-hodinovku na Majstrovstvá Slovenska, tak trénujem pravidelne. Toto už je len čerešnička na torte,“ priznal víťaz s tým, že svojmu hobby sa venuje najmä ráno, kým jeho rodinka ešte spí.

Z náročnou traťou zabojovala už po druhýkrát aj Novovešťanka Ivona. „Mám rada extrémne výzvy a toto je jedna z nich,“ prezradila nám dôvod svojej účasti na pretekoch. Preteky boli podľa jej slov super, no cesta za víťazstvom bola náročná, lebo trať bola mokrá a pršalo aj počas pretekov. „Posledné kilometre síce bolia, ale ten zážitok stojí za to. Snáď prídem aj na budúci rok,“ uzavrela s tým, že by do budúcna uvítala aj väčšiu konkurenciu.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Viac ako stovka cyklistov sa popasovala s extrémnou trasou
17
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM