JAB Kultúra

Spišský salaš ožije folklórom: Príďte na 42. ročník Spišských folklórnych slávností

Už tento víkend si milovníci folklóru prídu na svoje. Organizátori slávností Spišské osvetové stredisko v Spišskej Novej Vsi v spolupráci s mestom Spišské Podhradie a Spišským salašom pripravili bohatý program.

Ilustračný obrázok k článku Spišský salaš ožije folklórom: Príďte na 42. ročník Spišských folklórnych slávností
Zdroj: TASR

Prehliadka ľudového tanca, spevu, zvykov, tradícií, s jarmokom ľudových remesiel a ochutnávkou spišských jedál v čarokrásnej prírode pod Spišským hradom otvorí svoje brány v sobotu 28 júna o 15.00 hod.

Návštevníci môžu vidieť, prežiť a precítiť všestrannú ľudovú kultúru Spiša a kultúru hosťujúcich súborov. Nebudú chýbať školy tanca pre dospelých a deti. Ako aj Jánske ohne a v sobotu tancovačka do rána.

Čo vás čaká v sobotu?

V slávnostnom sobotňajšom otváracom programe o 15.00 hod sa predstavia laureáti regionálnych a krajských kôl folklórnych súťaží zo spišského regiónu – „to najlepšie, čo doma máme“ .O 16.30 hod v programe Hoscé sa predstavia vynikajúce folklórne kolektívy zo susedného regiónu Liptova Folklórny súbor Váh z Liptovského Mikuláša , 101 – ročná Folklórna skupina Kriváň z Východnej a zo susedného Poľska Folklórny súbor Hanka.

V regionálnom programe „Rok na Spiši“ ktorý začne o 18.30 hod sa diváci budú mať možnosť dozvedieť o priebehu prác a sviatkov našich predkov počas tradičného roku v spišských obciach. Sobotňajší večerný program začne o 21.00 hod. Obohatia ho svojím predstavením tradičného ľudového tanca vytvoreného na základe archívnych záznamov ľudového tanca z minulého storočia tanečný súbor Partia z Bratislavy a hostia, laureáti celoštátnych folklórnych súťaží.

Program na amfiteátri ukončí Jánska noc pri vatre na salaši. Bude spojená so spevom jánskych piesní v podaní SpSk Fiala a nasledovať bude tancovačka pri výbornej ľudovej hudbe M. Pagáča.

Na čo sa môžete tešiť v nedeľu?

Nedeľné ráno otvorí slávnostná svätá omša v Spišskom Podhradí. Poobede o 14.30 hod začne detský program. Divákom predstaví tradičné detské hry a tance z rôznych zaujímavých oblastí Spiša.

Cesta za krásami Spiša, bude pokračovať v nedeľnom galaprograme festivalu o 15.30 hod. V ňom sa na symbolickom levočskom jarmoku stretnú národnosti zo všetkých spišských regiónov, ktoré stáročia rozmanitú tradičnú kultúru Spiša formovali. Program ukončí o 17.00 koncert vynikajúcej slovenskej world music skupiny Banda, ktorá tradičnú ľudovú hudbu na základe jej dôkladnej znalosti spracúva v progresívnej a mladému publiku blízkej forme.

Novinkou bude počas festivalových dní rozprávkový interaktívny svet detí „Pre najmenších do rozprávky“, do ktorého môžu návštevníci zapojiť svoje ratolesti do hier, tancov, riekaniek a pesničiek, i školy tanca pre deti a dospelých vedené profesionálnymi tanečnými lektormi či škola tanca s divákmi v amfiteátri.

Sprievodným podujatím bude i tradičný jarmok remesiel, ktorý v tomto roku predstaví vybraných majstrov, predvádzajúcich svoje remeslo. Diváci budú mať možnosť prezrieť si i prácu v tradičnej kováčskej dielni. Najmenší sa budú môcť povoziť v drevenom tradičnom kolotoči na „ľudský pohon“.

Návštevníci budú mať možnosť pozrieť si výrobu ovčieho syra a porozprávať sa s bačom o živote na salaši. Môžu ochutnať aj tradičné spišské jedlá. Organizátori festivalu v tomto roku budú klásť dôraz i na výzdobu scény a areálu festivalu a revitalizáciu stravovacieho centra.

Ranný budíček i nočné „hlásenie“, ako aj oznamovanie programov, bude v podaní festivalového hlásnika počas konania v dňoch 28. – 29. júna 2014 na Spišskom salaši v Spišskom Podhradí.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM