Miroslav Pomajdík Kultúra

Spišský salaš ožije folklórom: Príďte na 41. ročník Spišských folklórnych slávností

Už 41 rokov organizuje slávnosti folklóru Spišské osvetové stredisko v Spišskej Novej Vsi. Tento nadregionálny folklórny festival s medzinárodnou účasťou konaný v prekrásnej prírode pod Spišským hradom, na Spišskom salaši sa uskutoční v dňoch 29. až 30. júna 2013.

Ilustračný obrázok k článku Spišský salaš ožije folklórom: Príďte na  41. ročník Spišských folklórnych slávností
Zdroj: Dnes24.sk

Na čo sa môžete tešiť v sobotu ?

Prehliadka ľudového tanca, spevu, zvykov, tradícií, s jarmokom ľudových remesiel a ochutnávkou spišských jedál v čarokrásnej prírode pod Spišským hradom otvorí svoje brány v sobotu 29. júna o 15.00 hod. Sviatok folklóru a tradičnej ľudovej kultúry sa začne pozdravom spod Braniska o 15.45 hod. speváckymi skupinami.

Pane Bože, pomáhaj nám, je názov programu folklórnych skupín o 16.00 hod. Z Moskvy sa ako hosť so svojim programom predstaví Folklórny súbor Veselucha o 17.30 hod. Môžeme sa tešiť na ich temperament a nádherné kroje. Päť jubilujúcich kolektívov sa predvedú v programe Rok, co rok o 18.00 hod. Najstaršou jubilujúcou folklórnou skupinou je folklórna skupina Kojšovan z Kojšova, ktorá si toho roku pripomenie 55. výročie svojho založenia.

Milovníci spevu sa môžu tešiť na pásmo hudobného folklóru Ej, špjevam sebe, špjevam o 19.30 hod. Ďalším hosťom festivalu o 20.30 hod. bude Folklórny súboru Poddukelský ľudový umelecký súbor z Prešova. Na svoje si tu prídu milovníci rusínskych, ukrajinských piesní a tancov. Najočakávanejšou časťou sobotného programu sú Jánske ohne s ľudovou zábavou pri vatre a tancom pri Ľudovej hudbe Štefana Cínu z Hnilca. Zabávajú sa všetci. Zábava pokračuje aj do skorého rána.

Na čo sa môžete tešiť v nedeľu?

Po krátkej noci nás čaká ďalší sviatočný nedeľný deň folklóru na Spišskom salaši. Po doobedných prípravách sa o 14.30 hod. začne program Hrame še hrame, bo še radzi mame s detskými folklórnymi súbormi, speváckymi skupinami, sólistami spevákmi a detskými ľudovými hudbami. O 16.00 hod. Vám predstavíme To najlepše, co mame – Galaprogram. Môžete sa tešiť na víťazov regionálnych a krajských súťaží. O 17.30 hod. nás príde pozdraviť aj zahraničný hosť z Poľska z Gminy Tryńcza. Po ňom o 18.00 hod. vystúpi Guroľsko muzika Zbuje, ktorá je zameraná na goralské oblasti severného Spiša.

V nedeľu pozývame všetkých na Slávnostnú svätú omšu o 10.30 hod. do Rímskokatolíckeho kostola v Spišskom Podhradí za účasti folklórnych skupín.

Sprievodné podujatia

Okrem hlavného programu si návštevníci môžu vybrať aj z množstva sprievodných podujatí. Od 10.00 hod. v sobotu a nedeľu Ulička remesiel, kde sa predstavia remeselníci s výrobou a predajom svojich výrobkov. Dielka, ktoré si návštevníci môžu na jarmoku zakúpiť, sú originálnymi darčekmi vytvorenými rukami majstrov – výrobcov.

Malá scéna: Sobotný program

Na Malej scéne v sobotu od 13.00 hod. Centrum voľného času zo Spišského Podhradia pripravilo Vašim deťom, aby sa pri Vás nenudili, rôzne aktivity. Maškrtné jazýčky si prídu na svoje o 15.00 hod. pri ochutnávke spišských jedál, ktoré pripravia kuchári zo Spišského salaša v programe Gastrofest. Deti, ktoré nemajú záujem o aktivity CVČ si môžu zahrať a zatancovať pri učiteľke tanca Katke Babčákovej a Božene Švábovej.

Aj niektorí dospelí návštevníci slávností môžu privoňať k charakteristickým spišským tanečným prvkom od 17.30 do 18.30 hod. v Škole tanca pri hudobnom doprovode Ľudovej hudby Štefana Cínu z Hnilca. Ďalšie chvíle Vám spríjemní táto ľudová huba od 18.00 hod.

Malá scéna: Nedeľný program

Na Malej scéne v nedeľu od 13.00 hod. deti upúta maľovanie na tvár a jazda na koni. Od 14.30 hod. nás bude zabávať DFS Dreveník zo Spišského Podhradia. Tých, ktorých zaujímajú Čary a mágia bude zabávať program folklórnych skupín od 15.00 hod. Spišské jedlá s receptúrou kuchárov Spišského salaša ochutnáme o 15.00 hod. v sobotu a o 15.30 hod. v nedeľu v programe Gastrofest. Ochutnávku nám spríjemní Ľudová hudba Lukáša Gajdoša z Margecian.

Milovníci umenia si môžu po obidva dni pozrieť výstavu obrazov – rodákov zo Spišského Podhradia, tradíciu ručného tkania a izbu s krosnami a tkanými výrobkami v Dome pôvodných remesiel na Palešovom námestí č. 48 v Spišskom Podhradí. Návštevníci, ktorí vyhladnú a vysmädnú sa počas slávností môžu občerstviť tuhou, ale aj tekutou stravou v rôznych občerstvovacích stánkoch.

Prehliadka folklóru – ľudového tanca, spevu, zvykov, tradícií, s jarmokom ľudových remesiel a ochutnávkou spišských jedál v čarokrásnej prírode pod Spišským hradom, na Spišskom salaši sa po vystúpení v nedeľu večer končí, ale organizátori sa už pripravujú na ďalší ročník tohto festivalu. Toto podujatie patrí medzi vrcholné podujatia Spišského osvetového strediska v Spišskej Novej Vsi. Tešíme sa na 41. Spišské folklórne slávnosti.

Plagát s programom na stiahnutie a tlač

41. ročník Spišských folklórnych slávností na Facebooku

Spomienky na posledný ročník – foto+video

Miesto konania na mape

Spišské folklórne slávnosti 2013
1
Galéria
Spišské folklórne slávnosti 2013
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM