JAB Rôzne

Spišskonovovešťania žijúci mimo svojho rodného mesta: 5 vecí, na ktoré sa najviac tešíme po návrate domov

Je ich rodným mestom, no napokon to osud zariadil tak, že žijú niekde inde. Na Spišskú Novú Ves však nezanevreli a časom si ešte viac uvedomujú, aké veci späté práve s našim mestom im chýbajú. Na čo sa teda Novovešťania žijúci mimo svojho pôvodného domova tešia najviac, keď sa sem vracajú?

Ilustračný obrázok k článku Spišskonovovešťania žijúci mimo svojho rodného mesta: 5 vecí, na ktoré sa najviac tešíme po návrate domov
Zdroj: Dnes24.sk

Radničné námestie

Srdcom každého mesta je hlavné námestie, ktoré býva obľúbeným miestom stretávania sa a trávenia času jeho obyvateľov. Nejeden Novovešťan musí súhlasiť, že práve to naše šošovkovité, ktoré patrí medzi najdlhšie tohto typu v celej Európe, je vskutku jedinečné. „Prechádzky po námestí s priateľmi či posedenie v niektorom z podnikov v centre, na ne sa teším vždy, keď prídem späť domov,“ povedala Zuzana, ktorá býva mimo mesta, ale za rodinou chodí podľa jej slov minimálne dvakrát do roka.

Vianočné trhy

Aj keď Vianoce sú už za nami, práve tieto sviatky sa stávajú akýmsi časom, kedy sa blízki vracajú domov, aby prežili sviatočné dni s rodinou. K najkrajším sviatkom v roku, však nepochybne patria aj vianočné trhy. „Veľmi sa teším na vianočnú atmosféru v centre mesta. Vôňa punču, klobások a rozhovory s priateľmi či známymi, ktorých som dlhšie nevidel má svoje čaro. V Spišskej sú vianočné trhy o čosi menšie ako vo veľkomestách, no to mám na nich najradšej,“ doplnila Zuzana.

Zoo

Prívlastky, ako najmenšia či najmladšia sprevádzajú zoologickú záhradu v Spišskej Novej Vsi. Napriek tomu priláka ročne tisícky návštevníkov a pre domácich sa stala súčasťou a miestom, ktoré navštívia so svojimi ratolesťami aj viackrát do roka. „Pri návrate do Spišskej sa teším hlavne na rodinu a priateľov. Keďže mám deti, tak oni sa tešia najmä na návštevu zoologickej záhrady. Vždy, keď sem prídeme, zoo je naša povinná jazda, bez toho by sa im ani prázdniny nerátali. Hoci je malá, sme jej pravidelnými návštevníkmi,“ prezradila nám mamička Silvia, ktorá býva so svojou rodinou na západnom Slovensku.

Slovenský raj

Spišská Nová Ves sa nazýva aj vstupnou bránou do Slovenského raja. Prekrásna príroda, čerstvý vzduch, množstvo vodopádov a zákutí, ktoré stojí za to vidieť láka nie len turistov. Aj mnohí Novovešťania pracujúci v hlavnom meste si radi prídu oddýchnuť do národného parku, ktorý majú na skok od Spišskej. „Využívam každú chvíľu dlhšieho voľna, kedy sa môžem vrátiť domov k rodine a popri tom si vychutnať aj prírodu. Slovenský raj je moja srdcovka, kde je čo obdivovať v každom ročnom období a popri tom sa nadýcham čerstvého vzduchu,“ povedal Martin s tým, že kvôli prírode sa chce určite niekedy vrátiť naspäť natrvalo.

Spišské trhy

Jedinečné trhy, bez ktorých si už leto v Spišskej ani nevieme predstaviť. Minulý rok to už bolo po 60-krát, čo sa ulice mesta zaplnili stánkami, kolotočmi a množstvom ľudí zo Spišskej aj širokého okolia. Kvôli jedinečnej atmosfére sa vracajú aj Novovešťania domov práve v tomto období. „Spišské trhy neodmysliteľne patria k letu a k Spišskej. Nie je to iba tradícia mesta, ale ich návšteva sa stala tradíciou aj v mnohých rodinách. Kým som bol mladší, nevynechal som ani jeden rok. Teraz sa priznám, že mi to každý rok nevyjde, ale snažím sa sem prísť aj s celou svojou rodinou práve v tomto období a vychutnať sa úžasnú atmosféru,“ zdôveril sa Tomáš.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM