Kultúra

Spišské divadlo oslavuje 166 narodeniny Hviezdoslava: Tešiť sa môžete na Hájnikovu ženu

Milovníci divadla si prídu na svoje. V Spišskom divadle pripravili pri príležitosti narodenín P.O. Hviezdoslavova nové predstavenie. Veľmi silný príbeh o vine a odpustení a o sile jednej ženy vás chytí za srdce.

Ilustračný obrázok k článku Spišské divadlo oslavuje 166 narodeniny Hviezdoslava: Tešiť sa môžete na Hájnikovu ženu
Zdroj: Dnes24.sk

Pri príležitosti 166. narodenín Pavla Országha Hviezdoslava pripravilo Spišské divadlo predstavenie dramatizácie jeho básnickej skladby Hájnikova žena. Toto dielo si budú môcť diváci pozrieť dnes o 19.00 hodine v Spišskom divadle v Spišskej Novej Vsi.

Hájnikova žena je podľa režiséra Kamila Žižku klenotom slovenskej literatúry. „Je plná poetického bohatstva, kultivovanej reči, hlbokých myšlienok a v neposlednom rade obrovského dramatického účinku," opísal. Drámu o zle, ktoré si dvere nájde všade, ale nakoniec je trpezlivou láskou prekonané, uvádza Spišské divadlo práve v jeho naštudovaní.

Podľa slov režiséra je to veľmi silný príbeh o vine a odpustení a o sile jednej ženy. ,,Hviezdoslav napísal koncom 19. storočia také veľké dielo, ktoré sa vyrovná všetkým klasickým dielam svetovej dramatiky. Vymysleli sme princíp troch rozprávačov – starcov, ktorí dej dynamizujú a zároveň sú akoby duchovné bytosti. Krása pôvodného verša a samotnej drámy môže zaujať divákov aj dnes," povedal o inscenácií Žižka.

Podľa neho je to spirituálna dráma. Ostáva tajomstvom, prečo sa Hanke a Michalovi udialo toľko nešťastia. „No nezabúdajme, že nakoniec sú obaja uzdravení a ich život pokračuje. Čo z toho vyplýva? Dobro má pred zlom vždy akoby milimeter náskok. A v tom je veľká nádej. Bez nej by ľudstvo neprežilo. Aj toto nám hovorí veľký básnik P. O. Hviezdoslav," dodal režisér, ktorý do dnešného predstavenia obsadil Petru Kriváčkovú, Petra Olejára i Mateja Erba.

Mohlo by vás zaujímať: Novinka na doskách Spišského divadla: Inscenácia Jánošík sa tu objaví prvýkrát!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM