Rôzne

Spišská víťazom hlasovania: Ľudia úspešne zabojovali za obnovu Súsošia Kalvárie

Veľké hlasovanie je na konci a Spišská sa môže radovať. Stala sa jeho víťazom a to znamená obnovu Súsošia Kalvárie z dielne Majstra Pavla z Levoče.

Ilustračný obrázok k článku Spišská víťazom hlasovania: Ľudia úspešne zabojovali za obnovu Súsošia Kalvárie
Zdroj: mesto SNV/Spišská 24

Súsošie Kalvárie z dielne Majstra Pavla z Levoče, ktoré sa nachádza vo Farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie v Spišskej Novej Vsi, obnovia. Do súťaže o záchranu diel Majstra Pavla na Spiši a Šariši sa v hlasovaní zapojilo viac ako 34 000 ľudí. Ľudia mohli hlasovať za deväť menej známych diel Majstra Pavla.

O prvenstvo bojovali do poslednej chvíle diela zo Spišskej Novej Vsi a Lipian. Vďaka 15 476 hlasom sa dočká obnovy za pomoci Nadácie VÚB Súsošie Kalvárie v Spišskej Novej Vsi. Reštaurovanie sa začne v priebehu niekoľkých mesiacov. Vyplýva to zo zverejnených výsledkov na internetovej stránke nadácie.

Majster Pavol tvoril pre mnohé mestá, ktoré si v jeho dielni objednávali diela do interiérov najmä farských kostolov. K takým patrí aj Súsošie Kalvárie pri severnej stene bočnej lode v kostole v Spišskej Novej Vsi. V stredoveku bolo umiestnené na víťaznom oblúku, ktorý oddeľoval priestor chrámovej lode od presbytéria. Majster Pavol vytvoril po roku 1520 pre Spišskú Novú Ves rozmernú Kalváriu. V roku 1886, kedy bol interiér kostola renovovaný, bolo toto súsošie premiestnené a rozdelené.

Majster Pavol z Levoče je jedným z najznámejších slovenských umelcov stredoveku. Jeho diela patria k pokladom slovenskej i európskej kultúry. Najslávnejším je hlavný oltár v Bazilike sv. Jakuba v Levoči, dokončený v roku 1517, ktorý je najvyšším gotickým oltárom na svete. Od roku 2009 je súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. V tomto roku si pripomíname 500. výročie jeho inštalácie.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM