Správy

Spišská už začína žiť sviatkami: Deti sa učia špeciálnu vyškrabávaciu techniku na vajíčka

Pre deti zo Spišskej Novej Vsi si pripravilo Spišské osvetové stredisko (SOS) v spolupráci s nositeľom ľudovej tradície Milanom Pastrnákom tvorivé veľkonočné dielne, kde sa učia špeciálnu techniku vyškrabávania veľkonočných vajíčok z podtatranskej obce Batizovce.

Ilustračný obrázok k článku Spišská už začína žiť sviatkami: Deti sa učia špeciálnu vyškrabávaciu techniku na vajíčka
Zdroj: TASR

„Je to náš pilotný projekt podporený ministerstvom kultúry a určený predovšetkým pre deti druhého stupňa základných škôl a stredoškolákov, keďže táto technika je trošku náročnejšia,“ uviedla Monika Tkáčová z SOS.

Tvorivé dielne navštívilo 150 detí

Žiaci sa pri vyškrabávaní vajíčok dozvedia aj niečo o tejto typickej podtatranskej technike zdobenia, ale aj o kultúre a veľkonočných hodnotách. „Začali sme v pondelok (14.4.), dnes končíme a dohromady tu budeme mať okolo 150 detí. Sú z toho nadšené, ešte nikdy to neskúšali a pani učiteľky boli tiež rady, že mohli so žiakmi robiť niečo nové. Celé vajíčko zatiaľ nevyzdobil nikto, veď aj pánovi Pastrnákovi to trvá hodinu, ale niektorým šikovnejším to šlo a podarilo sa im vyškrabať kvetinku či srdiečko,“ dodala Tkáčová.

Najťažšie podľa detí, ktoré sa na tvorivých dielňach zúčastnili, je pri vyškrabávaní technika držania pilníka. Je to zároveň náročné na motoriku, dôležité je jemné držanie pilníka i vajíčka, aby neprasklo. „Je to podľa mňa veľmi ťažké, nikdy som sa s tým nestretol a je to asi najťažšia práca, akú som doteraz robil. Musíte sa presne trafiť, a keď sa netrafíte do jednej čiary, tak to bude vyzerať presne ako toto moje vajce, teda neforemne a škaredo,“ zhodnotil jeden zo žiakov Základnej školy Nad Medzou v Spišskej Novej Vsi.

Vyškrabávaniu sa venuje od piatich rokov

Milan Pastrnák veľkonočné vajíčka vyškrabáva už od piatich rokov a túto zručnosť pochytil od svojej starej mamy a dnes sa ju snaží posúvať ďalej najmä mladej generácii. „Je dôležité udržiavať ľudové tradície, aby sme si zachovali úctu k našim predkom a k tomu, čo robili. Ja osobne chodím medzi ľudí, medzi deti a prezentujem našu batizovskú tradíciu, snažím sa chodiť po celom Slovensku, a tam ukazujem deťom, ako sa to robí a v čom je originalita toho nášho veľkonočného vajíčka,“ povedal Pastrnák.

Podstata batizovského vajíčka je v tom, že na každom je veršík pre manžela, priateľa či iného kúpača vyškrabaný v srdiečku. „Môjmu srdcu najbližší veršík, a taký, ktorý najradšej vypisujem, je ten, ktorý je určený pre manžela. Ty si môj manžel verný, rada ťa mám, na znak mojej lásky, čože ti dám. To pekné vajíčko môžem ti darovať a tým vernejšie budem ťa milovať,“ doplnil Pastrnák. Veršíky zozbierala jeho stará mama a teraz ich má k dispozícii okolo 300.

Batizovská technika
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM