Miroslav Pomajdík Samospráva

Spišská sa už chystá na slnko a teplo: V meste opäť vyrastú letné terasy

S pribúdajúcim slnečným svitom a narastajúcimi stupňami, už čoraz viac pomýšľame na príjemné vychutnanie si pohody na letných terasách. Čo všetko také inštalovanie letnej terasy obnáša sa dozviete v reportáži.

Ilustračný obrázok k článku Spišská sa už chystá na slnko a teplo: V meste opäť vyrastú letné terasy
Zdroj: TASR

Nepriaznivé počasie sa podpísalo aj pod inštaláciu letných terás, ktoré sa začínajú po našom meste objavovať len v týchto dňoch. Každý rok mesto schváli 15 až 20 letných terás. „Pojem letná terasa zahŕňa sezónne poskytovanie pohostinských a reštauračných služieb, služieb rýchleho občerstvenia a stravovania pred prevádzkarňou. Poskytovanie týchto služieb je povoľované podľa zákona č. 178/1998 Z. z. o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov,“ informovali nás Brigita Sopková a Ing. Pavol Košalko z Mestského úradu v Spišskej Novej Vsi.

Výška poplatkov

Pri zriadení letnej terasy čaká na prevádzkarov niekoľko poplatkov. Ide o zaplatenie miestnej dane a poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. V akej výške sa pohybuje táto suma nám hovorí Brigita Sopková a Ing. Pavol Košalko z Mestského úradu v Spišskej Novej Vsi: „Miestna daň za sezónne poskytovanie služieb s umiestnením stolov a stoličiek je určená podľa VZN č. 4/2012 vo výške 0,11 € za každý aj začatý m2 užívaného verejného priestranstva a každý aj začatý deň.“

Letná terasa môže byť inštalovaná len pred príslušnou prevádzkarňou, kde sú na to vytvorené technické podmienky. „Predaj výrobkov a poskytovanie služieb na trhových miestach musí vyhovovať všeobecným, technickým, hygienickým a prevádzkovým podmienkam podľa osobitných predpisov (napr. zákon o ochrane spotrebiteľa, zákon o potravinách, zákon o ochrane zdravia ľudí a pod.),“ uzavreli Brigita Sopková a Ing. Pavol Košalko z Mestského úradu v Spišskej Novej Vsi.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM