JAB Rôzne

Spišská prilákala turistov z Thajska aj Brazílie: Občas dokázali aj poriadne pobaviť

Pracovníci z Turistického informačného centra prichádzajú s turistami do častého styku. O čo sa u nich zaujímajú najviac a kedy sa nedokázali zdržať smiechu?

Ilustračný obrázok k článku Spišská prilákala turistov z Thajska aj Brazílie: Občas dokázali aj poriadne pobaviť
Zdroj: Dnes24.sk

Prázdniny a letné obdobie je práve tým časom kedy naše mesto a okolie sa hemží turistami nielen z rôznych kútov sveta. Brána do národného parku – Slovenský raj, ktorým je aj Spišská Nová Ves zaujímavá pre domácich, ale aj zahraničných návštevníkov. Svedčia o tom informácie z Turistického informačného centra.

Z rôznych kútov sveta

Podľa informácií , ktoré pre náš spravodajský portál poskytol samostatný referent pre CR a TIC Lukáš Frankovič počas prvého mesiaca letných prázdnin navštívilo TIC v Spišskej 3065 turistov, z toho najväčší podiel zo zahraničných turistov, 732 (23,88%), bolo zo susednej Českej republiky.

„Návštevníci pochádzajú z celého sveta. Okrem tradičných európskych krajín, ako sú Španielsko, Grécko, Írsko, Veľká Británia alebo Holandsko, navštevujú naše centrum aj turisti zo Škandinávie, no mali sme tu aj vzdialenejšie krajiny, ako napríklad Čínu, Thajsko, Brazíliu, Kolumbiu a dokonca i protinožcov z Austrálie,“ vymenoval.

Čo láka turistov?

Najvyhľadávanejším miestom je podľa slov samostatného referenta Slovenský raj a tipy na turistické výlety doň. Turisti sa zaujímajú napríklad o roklinu Suchá Belá, obec Hrabušice, Podlesok, Tomášovský výhľad, ferratu Kyseľ či zrúcaniny kartuziánskeho Kláštoriska. „Taktiež nevynechávajú južnú stranu národného parku a informujú sa o vstupe do Dobšinskej ľadovej jaskyne, či možnosti strávenia chvíľ pri obci Dedinky, na vodnej nádrži Palcmanská Maša."

Ako doplnil ,v centre záujmu turistov býva aj samotné mesto Spišská Nová Ves, atrakcie a jeho aktuálne podujatia. Vyhľadávané sú výstupy na najvyššiu kostolnú vežu na Slovensku, Múzeum Spiša, technické múzeum, ZOO, Monkeyland či Galéria umelcov Spiša. „ Z okolitých regiónov a pamätihodností sa otázky turistov sústreďujú na blízku Levoču, Spišský hrad, Dreveník, Vysoké Tatry, Nízke Tatry, či Vrbov," ozrejmil Frankovič.

Vtipné momenty

Ako však referent prezradil, aj v ich práci nastanú momenty, kedy im trhá kútikmi úst pri otázkach niektorých turistov. Pracovníci turistického informačného centra dostali aj takéto otázky:

Turista sa pri vstupe do kostolnej veže spýtal: „A to tu je ten Spišský hrad?“

  • Iná situácia, česká turistka sa pýta:
  • „A kde máte ten Spišskej Novej hrad?“

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM