Miroslav Pomajdík Samospráva

Spišská Nová Ves má nový rozpočet na rok 2014: Dane a poplatky zostanú nezmenené

Na štvrtkovom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Spišskej Novej Vsi poslanci schválili nový rozpočet mesta na budúci rok. Ide o vyrovnaný rozpočet na úrovni 25,7 milióna eur. Oproti tomu tohtoročnému sa jeho výška mierne znížila. Dobrou správou je, že miestne dane a poplatky sa zvyšovať nebudú.

Ilustračný obrázok k článku Spišská Nová Ves má nový rozpočet na rok 2014: Dane a poplatky zostanú nezmenené
Zdroj: Dnes24.sk

V rozpočte na rok 2014 sú rozpočtované celkové výdavky vo výške asi 25,7 milióna eur, čo je približne o 630.000 eur menej ako v rozpočte na rok 2013 po tretej zmene.

Dane a poplatky ostanú nezmenené

„Ekonomická situácia sa prejavuje aj na rozpočtoch miest a obcí, náš rozpočet je nižší ako minulý rok. Napriek tomu naše priority ostávajú zachované. Chcem zdôrazniť, že my ako jedno z mála miest nezvyšujeme žiadne miestne dane a poplatky, ktoré by mohli priamo zaťažiť občanov mesta,“ uviedol po schválení rozpočtu primátor Spišskej Novej Vsi Ján Volný.

Ako ďalej doplnil, mesto chce chýbajúce prostriedky v rozpočte nahradiť dobrým organizovaním verejných súťaží, aby ceny jednotlivých investícií boli čo najpriaznivejšie. Mestským lesom sa v poslednej dobe darí veľmi dobre, čo je aj vďaka elektronickej dražbe, ktorú zaviedlo mesto. Práve z lesov sa očakávajú aj ďalšie finančné prostriedky do mestskej pokladnice.

Rozpočet bežných výdavkov na rok 2014 dosahuje 23,6 milióna eur, čo je takmer o 500 000 eur menej, ako v tomto roku po tretej zmene. V rozpočte sú kapitálové výdavky vo výške takmer 1,3 milióna eur na niektoré investície súvisiace predovšetkým s obnovou škôl a miestnych komunikácií. Mesto plánuje čerpať v budúcom roku aj úver, ktorý nevyčerpalo v tomto roku, a to vo výške jeden milión eur. Prostriedky by sa mali použiť na dofinancovanie rekonštrukcie a zníženie energetickej náročnosti materských škôl z roku 2013 v sume 300 000 eur a na dofinancovanie rekonštrukcie miestnych komunikácií v hodnote 700 000 eur.

V budúcom roku je v hre aj dokončenie rekonštrukcie námestia

„Vracajú sa nám už aj financie, ktoré sme investovali do základných škôl, keďže sa vďaka rekonštrukciám znížili náklady. Takmer všetky základné školy máme zrekonštruované a teraz postupne prechádzame na materské školy,“ dodal primátor s tým, že aj centrá voľného času presťahovalo mesto z veľkej budovy v centre, ktorej financovanie bolo veľmi náročné, na sídliská, kde by mala byť energetická záťaž menšia.

V rozpočte na budúci rok zatiaľ nie sú zarátané prostriedky, ktoré chce samospráva čerpať z európskych fondov. „Máme pripravených veľa projektov, napríklad dokončenie rekonštrukcie námestia, na obnovu škôl, a tak ďalej, ale zatiaľ nevieme, aké budú výzvy. V prípade, že bude na jar jasné, na čo budú financie z eurofondov určené, sme pripravení rozpočet zmeniť. Máme signály, že budúce obdobie bude štedré pre samosprávy. Zatiaľ ale nevieme, na čo sa budú dať prostriedky použiť,“ vysvetlil Volný.

Spišskonovoveská samospráva v tomto roku čerpala z rezervného fondu celkovo takmer 500 000 eur, pričom najviac finančných prostriedkov, asi 377 000 eur, išlo na opravu miestnych komunikácií. Zostatok v rezervnom fonde ku koncu roka 2013 je takmer 600.000 eur. „Tento rozpočet je taký štartovací, ešte sa bude počas roka určite upravovať,“ uzavrel primátor.

Foto: ilustračné/ Jaroslav Múdry

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM