Miroslav Pomajdík Šport

Spišská bude mať na olympiáde svoje zastúpenie: Šortrekárka Tatiana Bodová sa predstaví v Soči!

Spišská Nová Ves bude mať svojho zástupcu na Olympijských hrách! V kvalifikačnom site v talianskom Turíne a ruskej Kolomne si vybojovala miestenku na olympiádu mladá slovenská reprezentantka v šortreku Tatiana Bodová (22) zo Spišskej Novej Vsi. V Soči sa predstaví v disciplíne ženy na 1500 metrov.

Ilustračný obrázok k článku Spišská bude mať na olympiáde svoje zastúpenie: Šortrekárka Tatiana Bodová sa predstaví v Soči!
Zdroj: Dnes24.sk

Tatiana začínala so šortrekom v šiestich rokoch v Spišskej Novej Vsi. „Mamka ma prihlásila na šortrek na základe toho, že náhodou natrafila na jeden inzerát v novinách, ktorý verboval pre tento šport. Od tej doby som sa mu začala venovať. Korčuľovať som začínala na kanadách za pomoci otca, pre ktorého to bolo taktiež príjemné trávenie času. Moje prvé kvázi šortrekové korčule som dostala v dvanástich rokoch, ale stále ešte nešlo o originálne korčule určené na tento šport,“ povedala nám Tatiana Bodová.

Šortrek v nej vypestoval disciplínu

Zúčastnila sa viacerých súťaží na Slovensku. V pätnástich prešla do kategórie juniorov a vtedy prichádzajú aj prvé výraznejšie úspechy.

Podarilo sa jej získať niekoľko prvých miest a čoraz častejšie sa objavovala na súťažiach v zahraničí. „Som veľmi šťastná, že robím tento šport, aj keď za tie roky prišli aj krízové obdobia, kedy som chcela skončiť, no vždy som sa vrátila, lebo šortrek mi už poriadne prirástol k srdcu. Vypestoval vo mne disciplínu, lebo som musela odmalička pravidelne makať na tréningoch a tak mi neostávalo veľa času na chodenie s kamarátkami po vonku. Povynechávala som aj dosť hodín v škole a potom som sa musela individuálne doučovať. Na jednej strane je to kopec driny, ale zase na druhej veľa šťastia. So šortrekom som spoznala veľa zahraničných krajín,“ doplnila Bodová, ktorá je členkou klubu STEZ Spišská Nová Ves.

S účasťou na olympiáde nepočítala

Šortreku sa venuje profesionálne. Jej zamestnávateľom je totiž Stredisko štátnej športovej reprezentácie. Už dlhší čas trénuje s reprezentáciou Českej republiky v Benátkach nad Jizerou, kde má aj svojho trénera Jarmila Hrůzu. Tréningový proces pozostáva z každodenného dvojfázového tréningu. Ráno sa začína s hodinovou rozcvičkou a hodinou a pol na ľade a večer prebieha podľa rovnakého scenára.

Medzi jej doterajšie najväčšie úspechy patrí víťazstvo na Majstrovstvách Európy v kategórii juniorov A v Amsterdame, 11. miesto na Majstrovstvách Európy žien, 12 miesto na Svetovom pohári v Holandsku, či 20. miesto na svete.

Jej veľkým snom bolo dostať sa na olympiádu, čo sa v týchto dňoch stalo realitou. Ako sama povedala, túto sezónu jej to nešlo až tak ideálne, ako tú minulú a preto ani neverila, že sa jej podarí dosiahnuť takýto úspech. „Som šťastná, že som sa tam prebojovala a budem sa snažiť skončiť čo najlepšie. Vôbec som to nečakala,“ priznala sa Bodová, ktorá ale ešte o olympiáde nechce veľmi rozmýšľať, lebo by to bol pre ňu rušivý element a ona sa teraz sústredí na Majstrovstvá Európy v Drážďanoch, ktoré ju čakajú v blízkej dobe.

Tatiana Bodová
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM