Oliver Buza Basketbal Basketbal

Spišiačky vstupujú na európsku scénu

Basketbalistky spišskonovoveského Ruconu budú bojovať v tejto sezóne na troch frontoch. Bitky o body v slovenskej extralige sa už začali, svoju palebnú silu chcú ešte predviesť v slovenskom pohári a od 7.11.2012 presúvajú svoju basketbalovú kavalériu aj na európsky front.

Ilustračný obrázok k článku Spišiačky vstupujú na európsku scénu
Foto: Jozef Kožár

V rumunskom Arade začína stredoeurópska liga – CEWL. O nej sme sa porozprávali s generálnym manažérom Spišiačok Róbertom Šimkulákom.

S akými ambíciami vstupuje do CEWL tím ŠKBD Rucon Spišská Nová Ves?

Naším cieľom je jednoznačne postup do final four tejto tretej najprestížnejšej európskej basketbalovej súťaže. Čakajú nás však náročné súboje, no verím, že je v silách tohto kolektívu tento odvážny cieľ splniť. A v prípade, že sa nám to podarí, máme ambíciu usporiadať záverečný finálový turnaj práve u nás, v Spišskej Novej Vsi.

Na aké miesto v hierarchii priorít kladiete účasť v stredoeuróp­skej lige?

Je to európska súťaž a musíme sa podľa toho tak správať. Chceme urobiť dobré meno slovenskému basketbalu a verím, že to babám pomôže hlavne s výhľadom na ťažké boje v našej extralige. Tam chceme splniť svoj vytýčený cieľ a práve konfrontácia so silnými eurotímami nás môže posunúť o riadny kus vpred. Na zápasy vycestujeme vždy deň vopred, aby mali dievčatá čas na regeneráciu a mohli podať optimálne výkony. Povzbudzovať nás bude aj náš úžasný fanklub, ktorý z vlastnej iniciatívy cestuje s nami aj do ďalekého Aradu. Babám to strašne pomáha, nesmierne si to vážime. Už v našej extralige je to rarita, že chodia na palubovky súperiek, takto sa to ešte násobí.

V skupine sa postupne dvojkolovo stretnete s rumunským Aradom a českými extraligovými družstvami KP Valosun Brno a DSK Basketbal Praha. Čo o súperoch viete?

Rumunský Arad je mojím tajným tipom na víťaza CEWL. Predstavuje veľmi silný tím, vystužený piatimi Američankami. Dve z nich hrali v minulej sezóne v Prešove. České družstvá sú vyskladané prevažne z domácich hráčok, doplnené o šikovné Američanky. Ak však chceme pomýšľať na postup, musíme zdolať práve tieto české prekážky. V Rumunsku chceme prekvapiť a bolo by skvelé, ak by sme tam triumfovali.

Máte za sebou už niekoľko kôl slovenskej extraligy. V čom sa musia Vaše hráčky zlepšiť, aby dosiahli vytýčené ciele?

Musíme zlepšiť obranu. Dostávame príliš veľa „ľahkých“ bodov a už to potrebujeme zastaviť. Defenzíva musí byť precíznejšia , bez nej to v CEWL nezvládneme. A zabrať viac musia aj niektoré hráčky. Čakáme výraznejšie výkony od Babaríkovej a Krnejtinovej. Dúfam, že aj tieto riadky ich nakopnú k výkonom, aké od nich očakávame. Teší nás stúpajúca forma Palušnej, som presvedčený, že bude hrať len a len lepšie. Lásková bude k dispozícii len na domáce stretnutia. Naším najväčším tromfom bude Jalčová, ktorá by mala na rozohrávku priniesť potrebný pokoj a rozvahu.

Aj cez váš tím vstupuje v tejto sezóne do Európy slovenský ženský basketbal. Aký je podľa Vás jeho kredit na starom kontinente?

Určite vysoký. Skvelé meno Slovensku už roky robia Good Angels, kde perfektnú prácu odvádza Dano Jendrichovský. Aj Ružomberok má svoj cveng, jeho výsledky v Eurolige či vo FIBA – cupe sú na vysokej úrovni. Dobré meno nám robí i reprezentácia, vyrastajú nám kvalitné hráčky. Narýchlo spomeniem Černákovú, Tetemondovú, či našu Jalčovú, Palušnú a ďalšie, to sú mená, ktoré už Európa pozná. A sklamať nechceme ani my. Ideme so vztýčenou hlavou „ochutnať“ Európu, o rok máme ambíciu hrať FIBA cup. Som presvedčený, že to zvládneme.

  • ob-
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM