Miroslav Pomajdík Správy

Spevácky zbor zo Spišskej zahviezdil za hranicami: Standing ovation, na ktorý len tak nezabudnú!

V apríli sa predstavil spevácky zbor CHORUS IGLOVIA zo Spišskej Novej Vsi v družobnom meste Kisújszállás, kde urobil nášmu mestu veľmi dobré meno, za čo si vyslúžil od maďarského publika aj standing ovation. Svoje spevácke umenie predviedli na oslavách 30. výročia vzniku miestneho zboru PHOENIX.

Ilustračný obrázok k článku Spevácky zbor zo Spišskej zahviezdil za hranicami: Standing ovation, na ktorý len tak nezabudnú!
Zdroj: Dnes24.sk

Zaujímavosťou je, že v tomto maďarskom súbore spieva aj primátor mesta Kisújszállás, István Kecze. Spevácky zbor CHORUS IGLOVIA sa predstavil maďarským divákom s jubilejným koncertom pod názvom Vítanie jari, ktorý pomohol prehĺbiť vzájomnú družbu medzi našimi národmi a mestami.

„Naši maďarskí priatelia nás pozvali na svoje jubileum, čo je poctou samo o sebe. V našom prvom bloku sme spievali okrem spoločnej skladby Locus iste (ktorú som mala tú česť dirigovať ja), aj blok piesní vážnejšej hudby od autorov Sisaksa, Brucknera, Zellioliho, Sch.-Trnavského, Čajkovského Ladižinského či Younga. Tento blok piesní bol plne kompatibilný s piesňami zboru Phoenix, takže ešte aj repertoárovo sme sa zhodli. V našom druhom bloku sme interpretovali piesne od Dvořáka, Despréz, Lukáša, Bystrého, Suchoňa, Hroňka, Halmu, kde zazneli aj úpravy ľudových piesní. Naši speváci podali výborný výkon a mne sa dirigovalo veľmi dobre, pretože atmosféra v sále bola vyslovene pozitívna. Maďarskí diváci reagovali dlhotrvajúcim potleskom po každej skladbe, až sa nechcelo veriť. Záverečnú spoločnú skladbu Zbor židov dirigovala domáca dirigentka p. Katalin Vajna, ale to už boli diváci doslova vo vare a z toho vyplynul „standing ovation“. Nebola som ďaleko od sĺz v očiach, pretože tak príjemných ľudí v takej nádhernej prajnej atmosfére sme na koncerte dávno nezažili,“ povedala dirigentka zboru CHORUS IGLOVIA Marta Nováková.

Novoveskí speváci si stihli aj oddýchnuť v miestnom aquaparku, z ktorého pochádza aj fotka k článku.

Foto: František Kafka

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM