Miroslav Pomajdík Správy

Špeciálna novinka v levočskej nemocnici: Vďaka gama kamere sa pacienti vyhnú bolestiam!

Výborná správa pre pacientov prišla z nemocnice v Levoči, kde spustili do prevádzky nový špeciálny prístroj určený na vyhľadávanie zhubných nádorov prsníka, podkožia a kože. Ide o prístroj Gama sonda, ktorý stál vyše 3000 eur a uplatnenie má vo všeobecnej, onkologickej a plastickej chirurgii.

Ilustračný obrázok k článku Špeciálna novinka v levočskej nemocnici: Vďaka gama kamere sa pacienti vyhnú bolestiam!
Zdroj: Dnes24.sk

Obrovskou výhodou tohto prístroja je to, že pacienti sa už nebudú musieť podrobiť zložitej operácii, pri ktorej sa vyberajú všetky uzliny.

„Vďaka gama kamere, ktorá nám pomáha označiť a vybrať takzvanú prvú „strážnu“ uzlinu sa pacienti vyhnú bolestiam, opuchom, tŕpnutiu rúk a zdĺhavej pooperačnej rekonvalescencii. Tento prístroj slúži na presné vyhľadávanie takzvaných rádioizotopov (rádioaktívna látka) v lymfatických uzlinách, ktoré označia miesto výskytu lymfatickej uzliny po predchádzajúcom označení uzliny rádioizotopom a aplikácii tzv. metylenovej modrej do oblasti primárneho nádoru kože, prsnej žľazy a následne sa metylenová modrá pomocou lymfatických ciev dostane aj do spádových uzlín. Tým pádom je „strážna“ uzlina označená dvoma metódami rádioizotopom a metylenovou modrou, čím sa eliminuje riziko nesprávneho vybratia lymfatickej uzliny,“ povedala plastická chirurgička chirurgického oddelenia levočskej nemocnice Tímea Tkáčiková.

Ako uviedla uviedla hovorkyňa nemocnice Marta Csergeová, prístroj pri vyšetrení vyžaruje len minimálne rádioaktívne žiarenie, ktoré v žiadnom prípade neohrozuje život pacienta. Karcinóm prsníka je po nádore kože druhým najčastejším ochorením žien.

„V levočskej nemocnici máme odborníčku Tímeu Tkáčikovú, ktorá ovláda okrem onkochirurgie prsnej žľazy a spádových lymfatických uzlín, onkologickú liečbu zhubných nádorov kože a najnovšie operačné techniky a novinky v plastickej chirurgii, medzi ktoré patria aj rekonštrukčné výkony na prsníkoch, ako aj krytie defektov lalokovými technikami alebo použitie voľného kožného transplantátu na krytie miest po odstránení zhubných nádorov kože. Taktiež sa venuje estetickým operáciám, ako je zväčšovanie prsníkov a redukcia prsníkov,“ uviedol primár oddelenia všeobecnej a úrazovej chirurgie Alojz Haninec.

Gama sondu budú môcť využívať aj pacienti z okolitých okresov, nakoľko ako dodal Haninec, okolité nemocnice túto diagnostickú metódu nemajú.

Gama sonda
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM