JAB Rôzne

Špeciál pre všetkých ľudí z nášho mesta a okolia: Pojmy zo Spiša a ich význam, o akom asi ani netušíte!

V Spišskej Novej Vsi a okolí používame viacero zaujímavých pojmov. Na niektoré z nich sa však viaže takpovediac až úsmevná zaujímavosť. Veď si to pozrite spolu s nami :)

Ilustračný obrázok k článku Špeciál pre všetkých ľudí z nášho mesta a okolia: Pojmy zo Spiša a ich význam, o akom asi ani netušíte!
Zdroj: TASR

V Spišskej Novej Vsi či okolí používané známe pojmy, no tie majú svoj význam aj v angličtine. Môžeme ich tak vysloviť i v anglicky hovoriacich krajinách či pri svojej ceste do zahraničia a ľuďom pritom nebudú vôbec neznáme. Aj tieto výrazy do tejto kategórie patria…

Ide o zaujímavosť, na ktorú škoda nepoukázať. Len nedávno sme vám pritom prezradili, že niektoré východniarske výrazy majú zmysel aj v angličtine. Je tomu skutočne tak, veď sa presvedčte sami v novom balíku takýchto slov a hneď uvidíte, že tunajší spišský slovník nemusí byť neznámy ani v anglicky hovoriacich krajinách :)

Samozrejme, sem-tam tu platia menšie odchýlky a celú vec je kvôli neúprosnej gramatike potrebné zobrať s nadhľadom a rezervou. Pozrite si teda ďalšie takéto výrazy a aj to, čo znamenajú v obidvoch „jazykoch“.

*Výraz v angličtine** Preklad Výraz v spištine Preklad
It's a hat To je klobúk Ic het Choď preč
Chosen Vybrať si Choseň Úžitok
Cliff Útes Chliv Chliev
Pits Jamy Pic Pit'
Staff Personál Staf Stav po zápase

Môže vás zaujímať:

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM