Miroslav Pomajdík Správy

Smutný trend v Spišskej: V meste z roka na rok klesá počet cestujúcich v MHD!

Nezastupiteľnú úlohu v bezproblémovom chode života v mesta hrá aj osobná autobusová doprava. V Spišskej Novej Vsi zabezpečuje autobusovú dopravu spoločnosť eurobus, cez Dopravný závod Spišská Nová Ves. Mesto ročne prispieva na MHD dopravcovi zo svojho rozpočtu približne 600 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Smutný trend v Spišskej: V meste z roka na rok klesá počet cestujúcich v MHD!
Zdroj: TASR

Ako nás informoval vedúci osobnej dopravy DZ Spišská Nová Ves Peter Koreň, celkové ročné náklady na MHD v našom meste sú vyčíslené na sumu 1 202 000 eur. Mesto dopravcovi vypláca peniaze postupne v dvanástich platbách, čo raz mesačne činí sumu 49 537,50 eur. „Mesto platí načas a nemá podlžnosti z minulého roka,“ informoval vedúci oddelenia výstavby a dopravy MsÚ Spišská Nová Ves Peter Susa.

Menej cestujúcich

Dopravca zaznamenáva dlhodobý pokles prepravených ľudí v MHD v Spišskej Novej Vsi, keď v roku 2011 to bolo 2 278 959 ces­tujúcich a v roku 2012– 2 253 068 osôb. Za tento rok v mesiacoch január až september zaznamenal dopravný závod 1 650 677 ces­tujúcich. Ako doplnil Peter Koreň, každoročné znižovanie prepravených osôb v spišskonovoveskej MHD je už dlhodobý smutný trend.

Mesto v minulosti zadalo úlohu optimalizácie MHD, ktorú vypracoval Výskumný ústav dopravný v Žiline a nezávisle aj spoločnosť eurobus, čoho výsledkom sú súčasné trasy a cestovné poriadky

V hre sú nové autobusy

„Tohto roku sme uviedli do prevádzky 3 nové autobusy, z toho 2 kĺbové. Nové autobusy plánujeme zakúpiť aj na budúci rok, to však závisí od toho, či takýto nákup schváli mestské zastupiteľstvo. Autobusy sa u nás neprideľujú na linky, ale na turnusy, ktoré spravidla obsluhujú viac liniek,“ povedal Peter Koreň. Ako nás informoval Peter Susa, mesto za posledné dva roky neprispelo na nákup nových autobusov a dotáciu mesta pre MHD na rok 2014 vidí na rovnakej úrovni ako teraz, čiže v objeme 600 000 eur.

Mesto Spišská Nová Ves a dopravný závod by sa mali na budúci rok zapojiť aj do Európskeho týždňa mobility, počas ktorého by ľudia mohli cestovať v MHD zadarmo. „Pripravujeme sa na budúci rok tak, aby sme to včas mohli zverejniť v mestskom informátore, webovej stránke mesta, teletextovom vysielaní TV Reduta a pod. Rozsah bezplatného cestovania bude ešte predmetom rokovania s primátorom mesta Jánom Volným,” uzavrel Peter Koreň.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM