Rôzne

Skvosty Levoče len tak ľahko neprehliadnete: Historické budovy a kultúrne pamiatky v noci žiaria

Koncom minulého roka prešlo verejné osvetlenie v susednej Levoči kompletnou rekonštrukciou. Po novom sú okrem ulíc v meste vysvietené už aj historické budovy a kultúrne pamiatky.

Ilustračný obrázok k článku Skvosty Levoče len tak ľahko neprehliadnete: Historické budovy a kultúrne pamiatky v noci žiaria
Zdroj: TASR

Levočské ulice od konca roka 2015 osvetľuje zmodernizované verejné osvetlenie. Náklady na obnovu osvetlenia financovalo mesto z nenávratného finančného príspevku v hodnote 497 600 eur zvyšok uhradilo z vlastných zdrojov.

„Teraz sú na rade historické skvosty na Námestí Majstra Pavla. Z veľkej časti sme už osvetlili Baziliku sv. Jakuba, Evanjelický kostol a budovu historickej radnice," uviedol primátor mesta Levoča Milan Majerský.

Postupne plánuje mesto pristúpiť k osvetleniu ďalších budov, napríklad Župného či Turzovho domu. Výnimkou by nemalo byť unikátne levočské hradobné opevnenie. „Hradby by sme chceli nasvietiť podobne ako Spišský hrad," doplnil primátor.

Vedenie mesta uvažuje, ako osvetlenie historických budov technicky a materiálne čo najefektívnejšie zabezpečiť. Priestor by mohli dostať i šikovní študenti, ktorí by dokázali spracovať svetelno-technický projekt, napríklad v rámci diplomovej práce.

„Potom plánujeme osloviť väčšiu, možno aj nadnárodnú spoločnosť, ktorá by mohla do projektu vstúpiť a podieľať sa na osvetlení našich krásnych pamiatok," vysvetlil Majerský. Ide o prvotné plány, ktoré by mestu dokázali ušetriť i verejné financie. Primátor dodal, že alternatív ako projekt zabezpečiť je niekoľko. Podľa neho je však dôležité, že sa už s osvetľovaním pamiatok v meste začalo.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM