JAB Rôzne

Skúška dospelosti odštartovala aj v našom meste: Fotoreportáž z maturít na gymnáziu v Spišskej

Písomné maturity už začali a to aj v Spišskej. Zavítali sme na jedno z novoveských gymnázií, aby sme vám sprostredkovali, ako práve tam maturanti prežívali chvíle tesne pred začatím skúšok.

Ilustračný obrázok k článku Skúška dospelosti odštartovala aj v našom meste: Fotoreportáž z maturít na gymnáziu v Spišskej
Zdroj: Dnes24.sk

Aj Gymnázium na Školskej v Spišskej Novej Vsi sa v utorok zaplnilo slávnostne oblečenými študentmi. Začali sa totiž písomné maturity zo slovenského jazyka a literatúry. Dnes čakajú na oranžovom gymnázium maturity 141 študentov a po slovenskom jazyku je na rade ešte aj slohová práca.

Viac času ako vlani

Na gymnáziu mali žiaci využiť až možno online maturity, túto možnosť si vybralo podľa slov zástupcu gymnázia Jozefa Dunajského šesť žiakov. Zmenou oproti minuloročnej maturite je predĺženie času na riešenie testov zo slovenského jazyka a literatúry z 90 na 100 minút a z matematiky zo 120 na 150 minút.

Nás však zaujímalo, aké sú ich pocity tesne pred písomnou skúškou, či sa nejako špeciálne pripravovali, alebo či majú pri sebe nejaké talizmany pre šťastie.

„Nie sme nejako extra vystresované, lebo dnes nás čaká slovenčina a to nie je až také ťažké, takže sme celkom v pohode,“ zhodli sa štvrtáčky Júlia a Alexandra. Špeciálne prípravy podľa ich slov nebolo treba, ale zo sebou si nezabudli zobrať pre istotu čokoládu.

Zaujímavé talizmany

Na talizmany pre šťastie veľmi neveria stačí im vlastný rozum. „Neviem, či je to talizman, ale zobrala som si môj obľúbený náramok,“ priznala sa Júlia.

V úplnej pohode pár minút pred maturitami boli podľa ich vlastných slov aj štvrtáci Patrik a Stano. „Som síce bez stresu, ale budem smutný, keď to zle napíšem. Myslím si, že dnes a zajtra to bude v pohode, horšie to bude s matematikou,“ povedal Stano s tým, že jeho obavy sú spojené s prijatím na vysokú školu, kde potrebuje dosiahnuť práve z matematiky čo najlepšie výsledky.

Maturantka Simona sa na svoj veľký deň pripravovala po celý školský rok. „Dnes by som to mohla zvládnuť, nemám ani trému. Stres budem mať vo štvrtok z matiky,“ prezradila. Ako doplnila, na krajší deň tak ako aj jej iní spolužiaci sa posilnila kúskom čokolády a čo si zo sebou zobrala na písomné maturity pre šťastie ako talizman? „Môj talizman je môj spolužiak Paťo,“ zasmiala sa Simona.

Môže vás zaujímať:

Novoveskí gymnazisti tesne pred začiatkom písomných maturít
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM