Miroslav Pomajdík Samospráva

Situácia v predškolských zariadeniach: V Levoči a Spišskej problémy s kapacitou nemajú

Zisťovali sme, ako sú na tom materské škôlky v mestách Levoča a Spišská Nová Ves, či sú terajšie kapacity vyhovujúce a aké novinky nás čakajú počas nového školského roku 2013/2014. V Spišskej sa musí dokonca jedna trieda zrušiť.

Ilustračný obrázok k článku Situácia v predškolských zariadeniach: V Levoči a Spišskej problémy s kapacitou nemajú
Zdroj: TASR

V Spišskej sa ide zrušiť jedna trieda

V Spišskej Novej Vsi v novom školskom roku 2013/2014 nastúpi do materských škôlok 321 nových detí. Zatiaľ sa nepodarilo obsadiť všetky miesta, lebo voľných ich stále zostáva 44. Mesto je zriaďovateľom 14 materských škôlok, ktoré môže navštevovať 1 150 detí. Detské jasle sú len dve s 20-timi miestami. Celková kapacita v škôlkach je podľa riaditeľky Správy školských zariadení mesta Spišská Nová Ves Markéty Ďuríkovej dostačujúca.

Pokles pôrodnosti má za následok aj to, že od septembra bude zrušená jedna trieda na sídlisku Západ I. Iba v desiatich prípadoch nebolo vyhovené rodičom pri zápise do konkrétnej škôlky. „Nevyhoveli sme rodičom 10 detí. Sú to deti do troch rokov veku a rodičia mali záujem len o konkrétnu materskú školu (8 deti MŠ Lipová, 2 deti MŠ Slovenská). Okrem toho, že mali možnosť deti umiestniť do iných materských škôl v meste, pre deti do troch rokov Mesto prevádzkuje aj detské jasle.“ informovala Markéta Ďuríková.

Mesto sa snaží vyhovieť rodičom aj v ich žiadosti, aby súrodenci navštevovali rovnakú škôlku. Uprednostňované sú deti, ktoré dovŕšili vek päť rokov a deti s odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky.

Situácia v Levoči môžu skomplikovať rómske deti

V Levoči je miest v materských škôlkach dostatok a ani jedna žiadosť o zariadenie do určitej škôlky nebola odmietnutá, čiže od nového školského roku nie sú podľa kompetentných potrebné žiadne zmeny. „Situáciu môže zmeniť len avízovaná, no zatiaľ nejasná situácia okolo povinného predškolského zaškoľovania rómskych detí od 4 rokov. Ale ani táto skutočnosť nás nezaskočí a kapacitne ju zvládneme," zhodnotil Nikolaj Kučka z oddelenia školstva, sociálnych vecí, zdravotníctva na Mestskom úrade v Levoči.

Každoročná kapacita v škôlkach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta je zhruba 500 detí, ktoré sú rozdelené v šiestich zariadeniach, z ktorých sa päť nachádza priamo v meste a jedna v mestskej časti Levočské Lúky.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM